Пилотите на Мерцедес отпразнуваха 15-ата двойна победа за отбора, след като завършиха на първите две места в Гран При на Австрия във Формула 1.

Нико Розберг изпревари още от самото начало Люис Хамилтън и в крайна сметка триумфира като победител в състезанието за Голямата награда на Австрия във Формула 1.

Надеждите на Хамилтън да излезе напред претърпяха крах, когато му беше присъдено петсекундно наказание заради установено нарушение при пресичане на бялата линия за излизане от трасето.

Времето на Розберг е 1:30:16.930 часа, следван от Хамилтън, който изостана на 8.800 секунди. Трети е Маса на 17.573, следван от Себастиан Фетел (Германия) с Ферари на 18.181, пред Валтери Ботас (Финландия) от Уилямс-Мерцедес. Топ 6 се допълва от Нико Хюлкенберг (Германия) от отбора на Форс Индия-Мерцедес.

Хамилтън остава начело в генералното класиране със 169 точки, пред Розберг, който след днешната победа изостава с 10. Трети е Фетел със 120, пред Райкьонен със 72.

При това развитие на нещата германският пилот на Мерцедес остана доминиращ до края на състезанието, за да се поздрави с третата си победа през този сезон и общо 11-а в кариерата си. При това положение той има вече 10 точки преднина пред Хамилтън в генералното класиране.

Розберг стартира по-добре и след първата обиколка взе аванс пред Хамилтън, но след това се наложи колата за сигурност да влезе на пистата, веднага след сблъсъка между Кими Райконен и Фернандо Алонсо във втората обиколка.

Макларънът на Алонсо се вряза във Ферарито на Райконен, като болидите се блъснаха близо до мантинелата, но двамата пилоти се отърваха невредими.

<iframe width="560" height="315" src="http://vbox7.com/emb/external.php?vid=d1fe3cdd78" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Алонсо, който стартира от последната редица заедно със съотборника си Дженсън Бътън, заради наказание от тренировките, беше откаран в медицинския център за пълни изследвания, след което е освободен без проблеми.

"Добре съм, уплахата е единственото, което получих", обясни Алонсо след излизането си от медицинския пункт. Отчайващият сезон за Макларън продължава, след като Бътън трябваше да съобщи за технически проблем 10 обиколки преди края.

Преди пит-стопа Розберг имаше две секунди преднина на половината от разстоянието, след което този аванс му се удвои.

Хамилтън опита да скъси дистанцията, но петсекундното наказание не му позволи. Така Розберг мина под финалния флаг с 3,8 секунди от пистата и то автоматически става 8,8 с наказанието.

Маса води през цялото време люта битка със Себастиан Фетел за 3-ата позиция и в крайна сметка осигури второ поредно стъпване на подиума за Уилямс след третото място на Валтери Ботас в Канада преди две седмици.

Фетел загуби време в пит-стопа, тъй като механиците имаха затруднения при смяната на дясната задна гума. Именно това забавяне той не успя да навакса до края и му костваше подиума.

 

Класиране при пилотите:
1. Люис Хамилтън 169
2. Нико Розберг 159
3. Себастиан Фетел 120
4. Kими Райконен 72
5. Валтери Ботас 67
6. Фелипе Маса 62
7. Даниел Рикардо 36
8. Даниил Квят 19
9. Нико Хюлкенберг 18
10. Ромен Грожан 17

Класиране при конструкторите:
1. Meрцедес 328
2. Ферари 192
3. Уилямс-Мерцедес 129
4. Ред Бул-Рено 55
5. Форс Индия-Мерцедес 31
6. Лотус-Мерцедес 29