Първите в историята Европейски игри още не са завършили, а домакините от Азербайджан имат ново състезание, в което да инвестират милиони. През 2016 страната ще приеме старт от Формула 1.

6-километровото трасе ще е по улиците на стария град в Баку, а надпреварата ще струва 86 милиона долара. „Разбира се, че искаме старт от Кралската класа под цветовете на националния ни флаг - каза спортният министър Азад Рахимов.

"Искаме да участват наши пилоти, отбори и спонсори. В проекта виждаме огромен потенциал. Сигурен съм, че след време ще работим в тази насока активно. Не се съмнявам, че страната ни ще има интерес да участва в най-престижното автомобилно състезание.“

И сега автомобилният кортеж на президента на Азербайджан Илхам Алиев се движи на нивото на Формула 1. Повече от 15 луксозни германски лимузини фучат по булевардите на Баку, охранявани от службите за сигурност. Движението се спира, за да мине държавният глава.

Така ще е до следващото лято, когато в центъра на Баку ще се проведе първият старт от Формула 1. Веднага след края на Европейските игри движението по десетки улици в града ще бъде спряно и ще започнат работите по трасето за болидите. За изграждането му е нает един от най-опитните архитекти във Формула 1 – германецът Херман Тилке.

Стартът и финалът ще са пред сградата на правителството, след това болидите ще минат край няколко музея в посока стария град. Най-тесният участък на трасето ще са завоите около старите градски стени, за които трябваше специално разрешение от Международния автомобилен съюз.

Паветата трябва да бъдат запазени затова ще ги покрием с временна настилка - обяснява Тилке. – Подобно нещо не е правено във Формула 1.“ Следва най-дългият прав участък в Кралската класа край местния Лунапарк, където ще се развива скорост от 340 км в час.

Освен трасето домакините ще обновят крайбрежната улица на Баку. Трибуните от Европейските игри пък ще бъдат монтирани в участъка на финала. Ще бъде сменено уличното осветление, тъй като в дългосрочен план азерите искат стартовете да са през нощта.

„Формула 1 е един от най-престижните спортове - откровен е Рахимов. – Искаме да покажем прекрасния си град. За страната ни, която е сравнително нова на картата на света, е важно да привлича възможно най-много туристи.“

Състезанието през 2016 трябва да доведе в Баку най-малко 16 000 чужди фенове. Трябва да бъде видяно от милиони зрители по телевизията, а милиарди да заговорят за Азербайджан. Но достатъчно ли е това, за да се направят огромни инвестиции в подготовка на трасето, да се платят таксите за участие и за чудовищната организация на състезанието?

Азерите не разкриват стойността на договора, сключен с шефовете на Формула 1, защото бил търговска тайна. „Не мога да издам подробности от контракта - заяви Рахимов. – Но мога да кажа, че ще похарчим между 66 и 86 млн. долара.“ Сумата важи само за първата година. След като бъде положена новата настилка на улиците и монтирана нужната техника, цената ще намалее значително.

Договорката с Екълстоун и компания е за четири години с възможност за удължаване с още пет.
Според министъра на спорта гонката в Баку ще е нещо средно между Монако и Сингапур заради многото исторически забележителности около трасето и модерни небостъргачи в далечината. А също така заради многото пари, с които разполага правителството – свободни да бъдат насочени към спорт и всякакви други прояви, които да рекламират държавата.

Азербайджан е богата на петролни залежи и това е най-важното. Няма значение, че страната няма почти никакъв опит с участие в автомобилни състезания – с отбори или с пилоти. Има пари за харчене, които да излъскат имиджа на държавата и да привличат инвеститори и туристи.

От правителството твърдят, че идеята за участие във Формула 1 е на бизнеса. Бизнесмените искали да инвестират в млади пилоти и да помагат за участието им в състезания. А управляващите само щели да подкрепят частната инициатива.
Затова най-вероятно ще се осъществят и плановете за азербайджански тим във Формула 1.

През 2017 пък предстоят Ислямските игри на солидарността, а през 2020 – мачове от групите и четвъртфиналите от европейското първенство по футбол. „Това е част от стратегията ни - казва Рахимов по повод големите спортни събития в Азербайджан. - Стараем се с всяко едно от тях да достигаме до различна публика.“