Още по темата

 

Луис Хамилтън спечели Гран При на Великобритания. На "Силвърстоун" англичанинът успя да остави зад гърба си съответно на втора и трета позиция - Нико Розберг и Себастиян Фетел.

Това беше деветото състезание от старта на сезона, а Хамилтън не остави шансове на Розберг да го достигне до края на надпреварата. Фернандо Алонсо пък спечели първи точки за сезона, след като финишира на 10 позиция.

В генералното класиране Хамилтън отново поведе със 17 точки пред Розберг - 194 спрямо 177, докато Фетел е трети със 135 точки.

Световният шампион Хамилтън стартира от първа позиция в днешното състезание и постигна петия си успех през настоящия сезон и общо 38-и в кариерата му пред над 140 хиляди зрители.

Първото място на британския пилот беше сериозно застрашено от Фелипе Маса и Валтери Ботас от състава на Уилямс. Бразилецът Маса изпревари Хамилтън още при старта. Малко след това и финландецът Ботас мина пред британеца, като беше необходимо кола на сигурността да се появи на пистата.

Люис Хамилтън оцеля и в края на надпреварата, когато времето стана дъждовно и се наложи нова смяна на гумите. Британецът завърши с време 1:31:27.729 часа, изпреварвайки своя съотборник Нико Розберг от Германия, който изостана на 00:10.956 секунди.

Трети се нареди бившият световен шампион Себастиан Фетел от Ферари. Германецът е на 00:25.443 секунди зад Хамилтън. Четвърти е Маса - на 00:36.839 секунди зад британеца. Ботас е на пето място, на 01:03.194 минута след Люис Хамилтън.

Британският състезател спечели първото място на пистата "Силвърстоун" през 2008 и 2014 година. Следващото състезание от шампионата във Формула 1 ще се проведе на 26 юли в Унгария.