Себастиан Фетел донесе радост на Ферари, след като спечели изпълненото със събития и крайно интересно състезание за Гран При на Унгария. Веднага след това той посвети победета си на починалия Жул Бианки. 

Четирикратният световен шампион направи великолепен старт и си осигури втора победа за сезона и общо 41-а в кариерата, с което се изравни с Аертон Сена. 

Надпреварата бе изключително драматична и мина през страхотни обрати, като имаше удари между пилотите и наказания и до последно не бе ясно кой на каква позиция ще завърши. На подиума се качиха още Данийл Квият и Даниел Рикардо с Ред Бул. 

Световният шампион Люис Хамилтън имаше много трудности след инциденти и наказания, но успя да се добере до шестото място. Съотборникът му Нико Росберг изглеждаше сигурен за подиума, но инцидент с Даниел Рикардо и спукана гума, го прати отново зад Люис и назад в подреждането, като приключи 8-и. 

Така Хамилтън увеличи с още 4 точки аванса си в класирането, като има 202 срещу 181 за Росберг. Фетел пък не е чак толкова назад със 160. 

Стартът на състезанието бе изключително интересен, защото двамата пилоти на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен излязоха напред след първите завои, започвайки отлично. 

Световният шампион Люис Хамилтън тръгна отново лошо и се смъкна на 4-а позиция, а при опит да атакува съотборника си Нико Росберг, излезе от пистата и след това се върна едва на десето място. 

Той успя да спечели няколко позиции преди първото спирания в бокса, след което излезе на пето място и натисна Даниел Рикардо, като изоставаше на около 30 секунди от лидера и на двайсетина от съотборника си Росберг. 

В челото Фетел и Райконен запазиха позициите си, като разликата между двамата бе 5-6 секунди, като те по никакъв начин не бяха притеснени от Росберг. В 29-ата обиколка Хамилтън успя да изпревари Рикардо на старт-финалната права и зае четвъртата позиция, след което започна да топи дистанцията до Нико, като се приближи на 5 секунди. 

В 42-ата обиколка Нико Хюлкенберг се разби в предпазните гуми, след като предното му крило просто се разпад на на правата пред боксовете. Това доведе до виртуална кола за сигурност, което намали темпото на пилотите, а Росберг и Хамилтън смениха гумите си по-рано от Фетел и Райконен. Все пак лидерите минаха през бокса, за да се стигне и до реален сейфти кар обиколка след това. 

Заради многото части на пистата се наложи колите да преминат дори през алеята пред боксовете, а освен това преднината на Скудерията беше ликвидирана. 

Състезанието бе подновено в 49-ата обиколка и Росберг мигновено изпревари Райконен. Хамилтън пък се удари с Рикардо, който го атакува и това доведе до проблем в автомобила на британеца, тъй като Люис стана доста бавен и мина през бокса за смяна на гуми и предно крило, което ликвидира шансовете му за челно класиране. 

Росберг подгони Фетел, а Рикардо мина пред Кими след като демонстрира много добра скорост, а и финландецът имаше проблеми с батерията за допълнителна мощност, което го смъкна назад в подреждането, като Квият също го изпревари. Хамилтън се върна на пистата 13-и, а Райконен мина през бокса, но пък колата му бе рестартирана в опит да се възстанови хибридния модул в автомобила му, което означаваше окончателен край на шансовете му за точки. По-късно той отпадна. 

В челото Росберг натисна Фетел, като разликата между тях бе под секунда. Рикардо обаче също бе близо – на около 2 секунди. Хамилтън пък бе наказан с минаване през бокса заради инцидента с Рикардо и това го остави за известно време извън зоната на точките. 

Лидерът Фетел успя да вдигне малко аванса си пред Росберг, който пък бе притиснат от страхотния Рикардо. Все пак няколко обиколки преди края Хамилтън стигна до 10-о място след изпреварване на Фелипе Наср, а малко след това мина пред Ериксон и Бътън, стигайки до 8-о място. 

В челото Рикардо атакува Росберг, като двамата се удариха и германецът се оказа със спукана гума, а австралиеца с разрушено предно крило. Рикардо също мина през бокса, а и Росберг се добра до него, но след това излезе десети. Случилото се обаче остави Фетел без проблеми на първата позиция. 

В крайна сметка обаче австралиецът финишира все пак на подиума, като остана зад съотборника си Данийл Квият, който по-рано разбра, че ще получи 10 секунди наказание, но това не повлия на позицията му. 

Макс Верстапен с Торо Росо финишира 4-и, а Фернандо Алонсо донесе страхотната 5-а позиция за Макларън. В добавка Дженсън Бътън завърши 9-и, така че също взе точки.