Пилотът на Мерцедес Нико Росберг ще тръгне от първа позиция в Гран при на Япония утре сутринта. Той беше най-бърз по време на квалификацията на пистата "Сузука" и за втори път през сезона ще стартира от пол-позишън. 

Германецът даде време от 1:32,584 минути, с което изпревари съотборника си Люис Хамилтън. Британецът изостана само със 76 хилядни и имаше шанс да ги навакса, но в края нито един от пилотите не успя да направи бърза обиколка. 

Това се случи, след като квалификацията бе прекратена заради впечатляваща катастрофа на Данийл Квият с Ред Бул. Руснакът се превъртя във въздуха на висока скорост и това наложи развяването на червените знамена 36 секунди преди края. 

За щастие, руският пилот на Ред Бул се отърва невредим след инцидента, като веднага успокои екипа си по радиото, че е добре, но все пак бе откаран  болница за тестове. 

След пилотите на Мерцедес на стартовата решетка се наредиха Валтери Ботас с Уилямс, който изостана с близо половин секунда от лидера, а четвърти ще е Себастиан Фетел с Ферари, чието време бе с 661 хилядни по-слабо. 

Фелипе Маса с Уилямс се нареди пети, а другият пилот на Ферари Кими Райконен ще тръгне от шестата позиция. Челната десетка се допълва от Дани Рикардо (Ред Бул), Ромен Грожан (Лотус), Серхио Перес (Форд Индия) и Дани Квият (Ред Бул). 

Надпреварата е в 8 часа сутринта утре, като Росберг изостава с 41 точки от Хамилтън в класирането и ще има възможност при победа да стопи още от изоставането си. 

Стартова решетка за Гран при на Япония:
1. Нико Розберг (Германия) Meрцедес 1:32.584 
2. Люис Хамилтън (Великобритания) Meрцедес 1:32.660 
3. Валтери Ботас (Финландия) Уилямс-Мерцедес 1:33.024 
4. Себастиан Фетел (Германия) Ферари 1:33.245 
5. Фелипе Маса (Бразилия) Уилямс-Мерцедес 1:33.337 
6. Kими Райконен (Финландия) Ферари 1:33.347 
7. Даниел Рикардо (Австралия) Ред Бул 1:33.497 
8. Ромен Гросжан (Франция) Лотус 1:33.967