На Фернандо Алонсо му писна Макларън да се влачи на опашката и избухна още по време на състезанието за Гран При на Япония. 

В тима се надяваха да могат да се борят за точки, но действителността отново показа, че изоставането е много сериозно и двукратният световен шампион бе изпреварен на няколко пъти, което го накара да избухне още по време на една от комуникациите със своя рейс-инженер. 

„Сякаш карам кола на лед. Задминават ме от външната страна без никакви проблеми, сякаш съм от ГП2! Това е срам! Моторът е за ГП2! ГП2” изкрещя вбесен двукратният световен шампион. 

След състезанието той добави: „Преди състезанието очаквахме нещо съвсем различно, а се оказа, че отново сме в дъното. На правите просто нямаме никакъв шанс, колкото и перфектен да си в завоите”.

Запитан обаче дали очаква да остане в отбора и догодина, Алонсо каза: „Не зная. Остават още 5 старта и трябва да се опитаме да се подобрим и да покажем, че имаме потенциал”.  

Шефът Рон Денис обаче, бе доста категоричен: „Искаме тези пилоти в отбора си и това е просто и ясно. Дженсън има договор за 2 години, а Фернандо за 3. Казах на Дженсън, макар и със закъснение, че не смятам да използвам опцията да прекратяване на контракта му предварително”.