Нико Росберг показа, че не се е отказал от битката за световната титла във Формула 1, след като спечели квалификацията за Гран При на Русия и ще стартира за трети път през сезона от първа позиция. 

Люис Хамилтън като цяло мачка съотборника си до момента и има солиден аванс в класирането, но сега се задоволи с второто място. Трети остана Валтери Ботас с Уилямс, но на цели 8 десети зад Росберг. 

Случилото се обаче не гарантира нищо на Росберг, защо и в Япония той стартира от първа позиция, но бе бързо изпреварен и от Люис и след това нямаше шанс. Все пак новият успех може да го вдъхнови за победа утре. 

Мното пилоти излязоха на пистата веднага след началото на първата фаза, за да продължат да трупат информация за трасето. 

Изненади обаче липсваха, като върха Хамилтън и Росберг се бореха помежду си. След първата част от квалификацията отпаднаха Фернано Алонсо, Маркус Ериксон, Уил Стивънс и Роберто Мери, като двукратният световен шампион така или иначе щеше да е на последна редица заради наказание. 

Във втората фаза изненадата бе отпадането на Фелипе Маса с Уилямс, който ще стартира едва 15-и. В третата част не влязоха още Даниел Квият с Ред Бул (11-и), Фелипе Наср (Заубер – 12-и), Дженсън Бътън (Макларън 13-и) и Пастор Малдонадо (Лотус 14-и).

В третата част основният въпрос бе Росберг или Хамилтън, като при бързата си обиколка 2 минути преди края, Люис не успя да спре за 13-и завой и това ликвидира шансовете му. 

Ботас успя да се пребори със Себастиан Фетел, а в десетката влязоха още Кими Райконен, Нико Хюлкенберг, Серхио Перес, Ромен Грожан, Макс Верстапен и Даниел Рикардо. Състезанието е утре от 14,00 часа.