Нико Росберг за 5-и път поред и за 6-и през сезона, ще стартира от първа позиция във Формула 1, този път в Гран При на Бразилия. 

Германецът спечели оспорваната квалификация на „Интерлагос”, като отново победи съотборника си в Мерцедес и световен шампион Люис Хамилтън. В предишните 4 старта обаче, британецът взе 3 победи, а Росберг само една. 

Себастиан Фетел с Ферари и Валтери Ботас с Уилямс заеха местата на втора редица, но финландецът получава санкция от 3 места заради неправилно изпреварване в петък и ще тръгне 7-и. 

Люис Хамилтън и Нико Росберг очаквано доминираха още от началото, като показаха, че няма как да бъдат изместени от първа редица. Пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен бяха с около половин секунда по-бавни. 

В първата фаза дойде поредното разочарование за Макларън Хонда и Фернандо Алонсо, който не успя да направи нито една бърза обиколка и отпадна след повреда и загуба на мощност, като това естествено го прати последен на стартовата решетка. 

Съотборникът му Дженсън Бътън също не успя да премине напред заедно с пилотите на Мейнър Маруся Алекс Роси и Уил Стивънс, както и Пастор Малдонадо с Лотус. 

Във втората част Хамилтън продължи да води, като този път обаче Фетел бе доста по-близо – на 263 хилядни. Росберг изостана с половин секунда, а малко зад него бе Кими Райконен. 

Отпаднаха пилотите на Заубер Маркус Ериксон и Фелипе Наср, Карлос Сайнц с Торо Росо, Серхио Перес с Форс Индия, както и Ромен Грожан с Лотус. 

В решителната фаза Росберг направи много добра първа бърза обиколка и хвърли ръкавицата на Хамилтън, който остана на около една десета в първия си бърз тур. Фетел и Ботас бяха на втора редица, като не успяха да подобрят времената си в последните си бързи обиколки. 

Росберг обаче свали още от времето си и въпреки че Хамилтън също направи това, все пак изостана със 78 хилядни от секундата от съотборника си в Мерцедес. 

След тях остана Фетел, а Кими Райконен се нареди до него заради санкцията на Ботас. Облагодетелстваха се още Нико Хюлкенберг (Форс Индия) и Данийл Квият (Ред Бул), съответно 5-и и 6-и. Десетката допълниха Фелипе Маса (Уилямс), Даниел Рикардо (Ред Бул), който обаче ще тръгне 19-и поради наказание, Макс Верстапен с Торо Росо и Фелипе Наср със Заубер. 

Състезанието е утре от 18,00 часа българско време.