Пилотът на Мерцедес Нико Росберг спечели второ поредно състезание във Формула 1, след като триумфира в Гран При на Бразилия. Това бе предпоследния старт за сезона. 

Това е 5-и успех през годината за него и общо 13-и в кариерата му. Германецът отново успя да остави зад себе си в директна битка световния шампион Люис Хамилтън и това със сигурност ще му даде увереност за следващия сезон. От друга страна британецът едва ли е толкова мотивиран, след като стана шампион. 

На подиума се качи и Себастиан Фетел, който завърши трети, а четвърти бе неговият съотборник във Ферари Кими Райконен. 

Като цяло състезанието не предложи много интересни моменти, особено в челото и Росберг триумфира за втори пореден път на „Интерлагос”, като си гарантира и второто място в крайното класиране. 


На старта Нико запази първото си място без проблеми, като Хамилтън нямаше никакъв шанс да мине пред него. Същото се отнасяше и за пилотите на Ферари Фетел и Райконен, които тръгнаха от втора редица. Валтери Ботас започна добре и набързо излезе 5-и, печелейки 2 позиции. 

Стартиралият 19-и Даниел Рикардо сложи по-твърдите гуми още в 4-ата обиколка, явно опитвайки различна стратегия. В челото Нико отвори аванс от около секунда пред Люис и като цяло контролираше нещата. 

Последваха спокойни обиколки, като Ромен Грожан си проби път до средата на колоната. Рано започнаха спиранията в бокса, което предполагаше стратегия с три спирания за смяна на гуми. Ботас и Райконен от водещите пилоти първи направиха това, което ги прати по-назад в подреждането, поне временно. 

Росберг водеше на Хамилтън със секунда и половина, когато смени гуми в 14-ата обиколка, а заедно с него влезе и Фетел. Механиците обаче не бяха съвсем прецизни и загубиха малко време. В следващата обиколка и Хамилтън мина през бокса, но се върна зад Нико. 

В 19-ата обиколка обаче, разликата между двамата пилоти на Мерцедес бе само половин секунда и Хамилтън определено притискаше съотборника си. Не успяваше обаче да го атакува, така че позициите се запазваха. Зад тях също не бе особено интересно, въпреки някои изпреварвания в средата на подреждането. 

Фетел смени отново гуми в 33-ата обиколка, а в следващата това направи и Росберг, като се върна на около 19 секунди зад Хамилтън. Люис мина през бокса в 35-ата обиколка, но отново не успя да мине пред съотборника си, при това бе на около 2 секунди зад Нико, като пасивът се увеличи до 3,3 малко по-късно. 

Малдонадо и Ериксон се удариха леко на един завой, като и двамата все пак успяха да продължат. Хамилтън успя да се приближи малко до Росберг, но все още пасивът му бе 2 секунди и половина. 

Фетел и Райконен следваха след тях, като Кими направи много дълга серия с по-твърдите гуми, които сложи при първото си минаване през бокса и идеята без съмнение бе състезание с две спирания. Той смени гуми в 47-ата обиколка, когато разликата между Росберг и Хамилтън бе свалена на 2 секунди. 

Тогава дойде и третото спиране на Нико, което мина без проблеми. В 49-ата обиколка това направи и Люис, а това не промени позициите на лидерите, макар и разликата да падна леко. Изглеждаше обаче, че той не получи възможност да избира стратегията си, което постави Люис в позиция да не може да стигне на практика до първото място. 

Зад първите четирима бе по-интересно, където пилотите водеха здрави битки и това правеше състезанието атрактивно. В последните обиколки Хамилтън просто се отказа да преследва Нико и върна газта. 

Себастиан Фетел и Кими Райконен завършиха след пилотите на Мерцедес, а точки взеха още Валтери Ботас (Уилямс), Нико Хюлкенберг (Форс Индия), Данийл Квият (Ред Бул), Фелипе Маса (Уилямс), Ромен Грожан (Лотус) и Макс Верстапен (Торо Росо).