На 3 януари Михаел Шумахер навърши 47 години. Само най-близките му знаят и никой от тях не казва в какво състояние най-успелият пилот във Формула 1 е посрещнал рождения си ден във фамилното имение на Женевското езеро. Като швейцарска банка семейството му пази тайната и упорито отрича периодично появяващите се „сензации“, че си помръднал ръката, започнал да говори, отново проходил и... други подобни. От сигурни източници не е излязла нито една конкретна новина за най-известния спортен пациент на болнично легло. Освен стандартните и мъгляви изявления на говорителката му, че „има напредък в посока подобрение“ и му „предстои дълъг и труден път за възстановяване“.

Само това се чува, откакто великият шампион разби главата си в камък и получи тежка черепно-мозъчна травма при падане на ски във френските Алпи на 29 декември 2013 г. След 6 месеца в изкуствена кома той бе събуден и преместен в дома си, където се намира и сега, обгрижван от медици в суперсекретна обстановка. Някак неусетно изминаха 2 години, през които не сме виждали Шуми и реалният му образ се преекспонира в представата ни за него и снимките от доброто старо време. Изглежда, че семейството иска той да живее в съзнанието на хората такъв, какъвто го познаваме. Безкомпромисен победител. Здрав атлет. Болезнено амбициозен. Абсолютен рекордьор във Формула 1 със 7 световни титли и 91 спечелени състезания. Безпардонен пилот, който без да му мигне окото преминава границата на позволеното от правилата.

„Единственото право върху информацията за неговото състояние в момента принадлежи на семейството му, а не на обществото“, заяви наскоро адвокатът на фамилията Феликс Дам. И категорично даде да се разбере, че и през новата година нещата ще бъдат като през старата. Няма да се появи официално съобщение, което да изясни всичко за Шумахер, защото то ще повдигне още повече въпроси, вместо да отговори на вече съществуващите. А въпросителните продължават да висят, колкото деликатна и лична да е темата. Защото хиляди фенове искрено и добронамерено се вълнуват за своя любимец, стискайки палци той да се излекува.

През 2016-а се навършва четвърт век от дебюта на Шумахер във Формула 1 в кокпита на Джордан Форд в Гран при на Белгия на 25 август 1991 г. При други обстоятелства тази годишнина щеше да бъде отбелязана подобаващо, но по всичко личи, че в случая ще мине като рождения му ден. Само най-близките на Шуми ще бъдат с него и думичка няма да обелят за състоянието му.

Щерката е ездачка, синът стана пилот

Докато беше на върха на славата си като активен пилот, Михаел Шумахер сложи катинар на личния си живот. В продължение на години не се появяваха никакви снимки на дъщеря му Джина-Мария и сина му Мик, а съпругата Корина спря да ходи по състезания и остана в сянка. Цялата светлина на прожекторите отиваше върху Шуми.

Сега е обратното. В пълна секретност се намира самият той. А сцената принадлежи на близките му. Корина е тотално запленена от конете, които отдавна са нейно хоби. Тя организира турнири и конкурси, а нейната страст се е предала и на дъщерята Джина-Мария. 18-годишната госпожица Шумахер е образцова ездачка и световна шампионка за девойки в коронната си дисциплина. Заедно с майка си изнася спектакли в ранчото CS (разбирай - Corinna Schumacher), където отглеждат и дресират 40 коне. За Джина-Мария казват, че е прилежна, концентрирана и силна психически като татко си.

А синът Мик се е метнал тотално на баща си. 16-годишното момче пожъна известни успехи на картинг, а напоследък се изявява добре и във Формула 4, има си и фенклуб. Световноизвестната фамилия и огромното състояние на семейството му отваря светкавично много врати, в които някога татко му си е блъскал здраво главата, за да ги открехне.

По едно нещо обаче Мик и Джина-Мария абсолютно приличат и на майка си - никога не дават интервюта.

Материал на вестник "Труд"