Победният ход на Нико Розберг във Формула 1 продължи и на пистата в Сочи. Германецът спечели Гран При на Русия, регистрирайки 4-и пореден успех за годината и общо 7-и след силния си финал на миналия сезон. В кариерата си той вече има 18 успеха. 

Пилотът на Мерцедес нямаше проблеми, като зад него остана съотборника му Люис Хамилтън, въпреки че стартира в средата на колоната. Кими Райконен с Ферари завърши трети, а съотборникът му Себастиан Фетел отпадна след инцидент малко след старта. 

По този начин Розберг увеличи преднината си в класирането, като вече има 100 точки, с 43 пред Хамилтън, който е с 57. Кими Райконен пък излезе трети с 43. 


Люис стартира 10-и, въпреки опасенията, че може да получи допълнително наказание ако елемент в колата му бъде заменен. В крайна сметка от тима са работили почти през цялата нощ по колата му и той зае място в средата на колоната. 

На старта Розберг запази първата си позиция, а Кими Райконен мина пред Ботас на втория завой. По-назад обаче се получи инцидент, който доведе до отпадането на Себастиан Фетел и Нико Хюлкенберг. 

Серхио Перес и Данийл Квят също пострадаха и минаха през бокса, след като на пистата излезе очаквано кола за сигурност. Пилотите на Ред Бул Квят и Даниел Рикардо сложиха най-твърдите гуми с идеята да не спират повече в бокса. 

Именно руснакът бе виновен за инцидента с Фетел, тъй като удари германеца отзад, а след това го чукна и още веднъж малко по-късно, което окончателно доведе и до спукана гума и отпадането на пилота на Ферари. Логично последва наказание от престой от 10 секунди в бокса за Квят. 

Хамилтън се измъкна невредим и излезе 5-и преди рестартирането на състезанието. Той веднага мина пред Фелипе Маса, докато Ботас си върна позицията от Кими Райконен. Розберг бързо започна да се откъсва напред. 

В 7-ата обиколка Хамилтън изпревари Кими Райконен и подгони Ботас, който не бе никак далеч. Люис се приближи до финландеца, но не бе достатъчно близо, за да го атакува и губеше време, като в 16-ата обиколка бе на 12 секунди от лидера.  

В 17-ата Ботас влезе в бокса и отвори свободна писта пред Люис и Кими. Хамилтън смени гуми в следващия тур, но остана на метри от Валтери. Световният шампион обаче очевидно бе по-бърз от пилота на Уилямс и в 19-ата обиколка го изпревари с отлична маневра. Малко след това Люис се справи и с Фернандо Алонсо, който се бе оказал 4-и.  

Райконен смени гуми в 21-ата обиколка, но се върна зад Люис, който вървеше отлично с по-твърдите гуми и бе дал най-добрата обиколка в надпреварата. Последва бокс за лидера Нико Розберг, който се върна на 13 секунди преди Хамилтън. В следващите обиколки в челото не се случваше нищо интересно, докато по-назад имаше повече размествания. 

В средата на дистанцията Хамилтън започна да сваля от изоставането си, което падна под 9 секунди, но вероятно причината бе, че Розберг бе попаднал в трафик. В 34-ата обиколка Макс Верстапен с Торо Росо, който се движеше добре, получи повреда и отпадна. Розберг също вдигна разликата и продължи да контролира нещата. 

Зад него също всичко бе ясно, защото Хамилтън дръпна пред Кими Райконен, зад когото пък бяха пилотите на Уилямс Валтери Ботас и Фелипе Маса, който обаче неочаквано смени гуми 6 обиколки преди края, но пък не загуби позицията си заради аванса, който имаше. 

В последните обиколки интрига нямаше. Двойна победа за Мерцедес и подиум за Райконен. След двамата пилоти на Уилямс Ботас и Маса завършиха Фернандо Алонсо с Макларън, Кевин Магнусен с Рено, взимайки първите си точки за отбора, Ромен Грожан с Хаас, Серхио Перес с Форс Индия и Дженсън Бътън с втория Макларън.