Световният иампион във Формула 1 Люис Хамилтън с Мерцедес спечели първата си победа за сезона, след като триумфира в интригуващия старт по улиците на Монте Карло. Така той счупи каръка след серия технически проблеми, включително и в квалификацията в събота. 

Даниел Рикардо с Ред Бул остана втори, след като бе провален от бокса, а на подиума неочаквано се качи Серхио Перес с Форс Индия. Лидерът в шампионата Нико Розберг нямаше ден и остана едва 7-и, губейки много точки. 

Хамилтън се наложи с отлично каране и блестяща стратегия, като спечели за втори път в кариерата си в Монако и регистрира общо 44-и триумф във Формула 1. 


За разлика от трите предишни дни, в които имаше слънце и времето бе топло, днес Монако се събуди със сиво небе и мокри улици, което гарантираше драма в надпреварата. 

Освен това заради дъжда и лошото време бе взето решение състезанието да стартира с летящ старт зад кола за сигурност, което явно до някаква степен гарантираше избягване на инцидени при старта. 

Сейфтикара остана на пистата в първите 8 обиколки, след което състезанието започна. И веднага след рестартирането Джолиън Палмър се разби в предпазните стени. Дъждън обаче спря и пилотите започнаха да сменят гуми и сложиха такива за средно мокър асфалт. 

В 12-ата обиколка и Кими Райконен допусна грешка, като на „фибата” се удари в предпазната стена и разруши предното си крило, след  което отпадна. В челото Рикардо отвори добър аванс, след като Розберг бе видимо по-бавен от Хамилтън. В 16-ата обиколка от бокса накараха Нико да пусне Люис напред и британецът веднага дръпна. 

Рано сменилият гуми Фетел също бе доста бърз, а стартиралият последен Макс Верстапен започна да се изкачва нагоре след серия от отлични изпреварвания, като стигна до 11-ото място. Розберг сложи интермедия в 21-ата обиколка, а именно в този тур Квят и Магнусен се удариха след безумен опит за изпреварване от руснака. 

Нико обаче не загуби позиция, като се върна трети, точно пред група пилоти, водени от Серхио Перес, зад който бяха Фетел, Хюлкенберг, Сайнц и Маса. Рикардо мина през бокса за смяна в 24-ата обиколка и се върна на 8 секунди зад Хамилтън, който остана доста дълго време на пистата, макар и да губеше време, тъй като пистата започна да изсъхва. 

Идеята на Люис обаче бе да сложи направи сухи гуми и да спести едно влизане в бокса. Рикардо го настигна, но не можеше да го изпревари, преди в 31-ата обиколка Хамилтън най-после смени гумите си, като сложи при това най-меките  - ултрасофт. 

В същия тур и Розберг и Фетел, както и някои други пилоти, сложиха сухи гуми, а в следващия тур това направи и Рикардо, но се оказа, че механиците не са готови и австралиецът остана в бокса над 13 секунди. Това означаваше, че той се върна зад Хамилтън, но пък започна да го притиска, тъй като явно работеше по-добре с по-твърдите сухи гуми, които сложи. 

В 35-ата обиколка състезанието за Макс Верстапен приключи. Пилотът не Ред Бул бе стигнал до 9-о място, но се удари в предпазната стена и това означаваше виртуална кола за сигурност. Състезанието скоро бе подновено и Рикардо веднага натисна Хамилтън, като след тунела го атакува, но Хамилтън го затвори и остави зад себе си. 

Розберг бе едва 6-и, след като освен че бе по-бавен, бе забавен и в бокса и това го остави извън битката за подиума. Доста обиколни статуквото се запази преди да последва удар между пилотите на Заубер – Фелипе Наср и Маркус Ериксон, които отпаднаха. Серхио Перес пък се движеше на отличната трета позиция, а зад него бяха Фетел, Алонсо и Розберг. 

В челото разликата между Хамилтън и Рикардо оставаше около секунда. Гумите и на двамата бяха износени, но колите стояха добре, така че на този етап явно спиране в бокса не се предвиждаше, въпреки че двамата бяха с различен тип, като Люис бе с по-меки и това определено означаваше сериозен риск. Фетел бе на малко повече от секунда от третия Перес. 

7 обиколки преди края обаче започна да вали отново, макар и по-слабо. Рикардо обаче изостана и разликата до Хамилтън скочи до 3,5 секунди, явно заради проблем с гумите. Дъждът се усили обаче 2 обиколки преди края, но Хамилтън нямаше проблеми да пресече финала пръв. 

След него останаха Рикардо и Перед, а Себастиан Фетел с Ферари приключи четвърти. Фернандо Алонсо отпразнува 50-годишния юбилей на Макларън с отлична пета позиция, а след него останаха Нико Хюлкенберг с Форс Индия, Нико Розберг с Мерцедес, Карлос Сайнц с Торо Росо, Дженсън Бътън с втория Макларън и Фелипе Маса с Уилямс. 

Така Хамилтън стопи доста точки от пасива си срещу Розберг, като вече има 82 точки, докато Нико е със 106. Даниел Рикардо излезе трети с 66, а Себастиан Фетел е 4-и с 60. 

1. Люис Хамилтън (Великобритания), Мерцедес - 1:59:29.133 час
2. Даниел Рикардо (Австралия), Рeд Бул - на 7.252 секунди
3. Серхио Перес (Мексико), Форс Индия - на 13.825
4. Себастиан Фетел (Германия), Ферари - на 15.846
5. Фернандо Алонсо (Испания), МакЛарън - на 1:25.076 минута
6. Нико Хюлкенберг (Германия), Форс Индия - на 1:32.999
7. Нико Розберг (Германия), Мерцедес - на 1:33.290
8. Карлос Сайнс-младши (Испания), Торо Росо - на 1 обиколка
9. Дженсън Бътън (Великобритания), МакЛарън - на 1 обиколка
10. Фелипе Маса (Бразилия), Уилямс - на 1 обиколка
11. Валтери Ботас (Финландия), Уилямс - на 1 обиколка
12. Естебан Гутиерес (Мексико), Хаас - на 1 обиколка
13. Ромен Грожан (Франция), Хаас - на 2 обиколки
14. Паскал Верлайн (Германия), Манър - на 2 обиколки
15. Рио Харянто (Индонезия), Манър - на 4 обиколки

отпаднали:
Маркус Еликсон (Швеция), Заубер - 26 обиколки преди края
Фелипе Наср (Бразилия), Заубер - 29 обиколки преди края
Макс Верстапен (Холандия), Ред Бул - 44 обиколки преди края
Кевин Магнусен (Дания), Рено - 45 обиколки преди края
Даниил Квят (Русия), Торо Росо - 58 обиколки преди края
Кими Райкьонен (Финландия), Ферари - 67 обиколки преди края
Джолиън Палмър (Великобритания), Рено - 72 обиколки преди края


Генерално класиране при пилотите:
1. Розберг - 106 точки
2. Хамилтън - 82
3. Рикардо - 66
4. Райкьонен - 61
5. Фетел - 60
6. Верстапен - 38

Генерално класиране при конструкторите:
1. Мерцедес - 188 точки
2. Ферари - 121
3. Ред Бул - 112
4. Уилямс - 66
5. Форс Индия - 37
6. Торо Росо - 30