Трикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън очаквано негодува срещу ограниченията в комуникацията между отбор и пилот наложени от ФИА, които му попречиха да реши технически проблем в колата си по време на Гран При на Европа. 

Той завърши 5-и в Баку, като в един момент се оплака, че губи мощност и поиска инструкции за промяна на настройките на колата. От тази година обаче, отборите нямат право да дават такава информация на пилотите си и от Мерцедес логично отказаха. 

В крайна сметка Хамилтън нямаше как да се пребори за по-добра позиция и разликата до Нико Розберг, който спечели надпреварата, се увеличи до 24 точки. 

„Нямах никаква представа какво са правя. Има 16 различни позиции за двигателя и не знаех откъде идва проблема. Няколко обиколки преди края всичко се оправи, без да правя нищо, но тогава вече бе късно. Към края просто исках да запазя двигателя” заяви Хамилтън. 

„Не мисля, че подобно ограничение в комуникацията носи някаква полза, тъй като ФИА прави Формула 1 изключително техническа. Сигурно имаше 100 или 200 различни варианта на превключване и нямаше никакъв шанс да уцеля правилната, колкото и да разучавам тези възможности. Жалко е, че нямах шанс да се състезавам. Ако бях решил проблемите с мотора вероятно бих могъл да настигна момчетата пред мен, но това е положението” добави той. 

Интересно е обаче, че според информациите Розберг е имал същия проблем като Хамилтън в колата си, само че е успял да го реши много по-бързо и това му помогна да контролира надпреварата и да спечели с комфортен аванс.