Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще стартира от последна редица в Гран При на Белгия в неделя, след като за днешните две свободни тренировки британецът използва два обновени двигателя и така наруши правилата за определен брой мотори в рамките на сезона. 

Решението на Мерцедес обаче е стратегическо, като идеята е той да изтърпи наведнъж всички санкции и да бъде чист до края на сезона. На този етап Хамилтън е с наказание от 30 места и ще тръгне предпоследен (21-и), след като Фернандо Алонсо с Макларън е със санкция от 35 позиции, така че той ще бъде последен. 

Съществува обаче възможност Хамилтън да получи нови елементи по двигателя и преди утрешната трета свободна тренировка, което ще го прати най-отзад в колоната, което разбира се няма никакво значение. 

„Очевидно не мога да се надявам на победа. Никога не казвай никога, но подобна развръзка е с минимален шанс. С малко късмет обаче, мога да се изкача доста нагоре, тъй като на тази писта се изпреварва лесно. Надявам се просто да вляза в точките”  сподели Хамилтън, който има 19 точки преднина пред съотборника си Нико Розберг в битката за световната титла. 

Иначе днес пилотите на Ред Бул бяха най-бързи в свободните тренировки, които се проведоха при неочаквано хубаво време. Макс Верстапен изпревари с 2 десети Даниел Рикардо, а зад тях останаха Нико Хюлкенберг с Форс Индия и Себастиан Фетел с Ферари. Розберг и Хамилтън бяха едва 6-и и 13-и, очевидно не използвайки целия потенциал на колите си.