Люис Хамилтън също има своето влияние върху решението на Нико Розберг сензационно да прекрати кариерата си. Това поне твърдят днес британските медии. 

Германецът шокира всички, след като обяви оттеглянето си от Формула 1 само дни, след като спечели титлата в Абу Даби, но в Англия са на мнение, че това е било продиктувано и от огромното напрежение, под което го постави Хамилтън. 

„Люис Хамилтън загуби битката, но спечели войната. Той неизменно доминираше срещу Нико Розберг още от картинга, а след това и във Формула 1, така че след като Нико успя да спечели, той така си отдъхна, че реши да се откаже. Сега от Мерцедес трябва да намерят също толкова силен психически пилот да устои на британеца” написа Кевин Ийсън в „Таймс”. 

„Нико знае добре, че Люис има предимство срещу него по отношение на чистата скорост и че през следващия сезон нещата могат да бъдат много трудни за него. Той не искаше да прекара година, в която критиците му непрекъснато ще твърдят, че е станал шампион заради проблемите по колата на Хамилтън” добави Ричард Уилямс от „Гардиън”. 

„Розберг може би няма да бъде запомнен като истински велик пилот, но успя да победи такъв в лицето на Хамилтън и показа психологическа устойчивост, което е доказателство за характера и борбеността му” изтъкна Джонатан Макевой от „Дейли Мейл”. 

Според „Сън” случилото се ще свърши работа на Люис и е много вероятно той да бъде пожален заради това, че пренебрегна отборните заповеди в Абу Даби, тъй като от Мерцедес няма да искат да се конфронтират с него, докато търсят втори пилот.