Фаворит №1 за титлата във Формула 1 Люис Хамилтън успя да даде най-добро време в първия ден от тестовете на пистата в Каталуния. 

Сутринта най-бърз бе Себастиан Фетел с Ферари, но следобед британецът седна в новия Мерцедес и успя да изпревари с една десета от секундата четирикратния първенец на света. 

Трябва обаче да се отбележи, че Себ даде най-доброто си време с по-бавните гуми, докато Хамилтън бе с по-бързите, което показа потенцила на Скудерията. 

Времето на Люис бе със секунда и половина от това, с което той спечели полпозишън миналата година на трасето, което потвърди очакванията новите коли да бъдат доста по-бързи. 

„Събрахме доста информация, която да използваме, за да подобрим колата, така че това бе добър ден“ заяви Хамилтън, чийто нов съотборник Валтери Ботас даде 6-о време. 

Фелипе Маса с Уилямс бе трети на 3 десети  от Хамилтън, а след него останаха Кевин Магнусен  с Хаас и Дани Рикардо с Ред Бул. Биковете обаче, както и Макларън, имаха проблеми с автомобилите, като Фернандо Алонсо пропусна цялата сутрешна сесия, преди да успее да направи 29 обиколки следобед, но остана на 3 секунди от лидера.