В Макларън сериозно обмислят възможността да се разделят с доставчика на двигатели Хонда в края на сезона, ако проблемите продължат. Тимът може да използва клауза в договора, която да му позволи да направи това. 

Тестовете през миналите 2 седмици се превърнаха в огромно разочарование за тима, който бе съпътстван от непрекъснати дефекти на моторите на японския концерн. 

В резултат Фернандо Алонсо и Стофел Вандорн направиха едва 425 обиколки, което бе значително по-малко от 2016-а, когато регистрираха 710 и далеч зад Мерцедес, който завъртя 1096 в Барселона. 

Не само устойчивостта на двигателите обаче е проблем, тъй като се оказва, че мощност също липсва и в резултат единствено Заубер бяха по-бавни по време на пробите. 

„Не мисля, че изоставаме по отношение на шасито. Големият проблем е мотора, който се чупи лесно, а освен това ни липсва и мощ. На правите сме с 30 километра по-бавни“ коментира Алонсо. 

Според „Дейли Мейл“ всичко това може да означава в края на годината сътрудничеството между Макларън и Хонда да бъде прекратено, въпреки че договорът е до 2024-а година.