Пилотът на Ферари Себастиан Фетел върна усмивките на фетовете на Скудерията, след като спечели първото състезание за сезона и даде надежди, че това може да е годината, в която Черните кончета ще се върнат на върха. 

Германецът триумфира в Австралия след отлична стратегия и постигна своята 43-а победа в кариерата. След него останаха фаворитите от Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас, които определено останаха разочаровани от развръзката. 

В 19 от последните 27 сезона победителят в първото състезание, след това е ставал и шампион, така че това е отличен знак за лидера на Ферари, които не бяха печелили от Сингапур през 2015-а, но сега показаха страхотна скорост, въпреки че Кими Райконен остана 4-и на повече от 23 секунди от съотборника си. 

На старта Фетел се залепи зад Хамилтън и не допусна британеца да се откъсне напред, а след като Люис влезе в бокса за смяна на гуми, остана на пистата още 5 обиколки и се върна пред него, след като Хамилтън не успя да изпревари Макс Верстапен. До края Себ контролираше нещата и успя да постигне страхотна победа, като завърши на почти 10 секунди пред фаворита от Мерцедес. 

Вече при самият старт Хамилтън реагира чудесно и запази първата си позиция, а Себастиан Фетел бързо залепи своето Ферари зад гърба му. Валтери Ботас се намърда трети, следван от Кими Райконен. Хамилтън и Фетел завършиха без проблеми първата обиколка, като започнаха да трупат видим аванс пред останалите преследвачи, докато разликата помежду им се задържаше в рамките на половин секунда.

Добрите новини за местните фенове дойдоха малко след общия старт, тъй като Даниел Рикардо все пак успя да излезе на трасето и да се включи в състезанието, след като преди това получи повреда по време на обиколката за подреждане на старта. Това може би беше добре за австралиеца, тъй като той бе далеч от първия сблъсък за сезона - между Маркус Ериксон (Заубер) и Кевин Магнусен (Хаас).

В 15-ата обиколка състезанието приключи за Ромен Грожан (Хаас), като французинът успя да закара колата си до бокса въпреки димящия си двигател Ферари.

Два тура по-късно екипът на Хамилтън отчете влошаващото се темпо и привика британеца в бокса, като го направи първият пилот от челото, който влезе за смяна на гуми. 

Фетел получи чиста писта пред себе си и използва ситуацията, записвайки добри обиколки и използвайки проблемите на Хамилтън, който остана зад Верстапен. В 24-ата обиколка германецът поведе и бързо дръпна напред с няколко секунди и до края не изпусна лидерството.

В последните 20 обиколки дебютиращият за Мерцедес Валтери Ботас започна да постига по-добри резултати от Хамилтън, но нямаше как да го изпревари и остана трети в първия си старт за Сребърните стрели. Кими Райконен също нямаше особени шансове да мръдне по-напред и остана четвърти.

Петото място бе за Верстапен с Ред Бул, а Фелипе Маса с Уилямс приключи шести, без да бъде изпреварен с обиколка от лидерите. В десетката влязоха още Серхио Перес и Естебан Окон с Форс Индия съответно 7-и и 10-и, както и Карлос Сайнц и Данийл Квят с Торо Росо – 8-и и 9-и. 

Класиране в състезанието днес:

1. Себастан Фетел (Германия), "Ферари" 1:24:11.670 час
2. Люис Хамилтън (Великобритания), "Мерцедес" на 9.975 секунди
3. Валтери Ботас (Финландия), "Мерцедес" на 11.250
4. Кими Райконен (Финландия), "Ферари" на 22.393
5. Макс Верстапен (Холандия), "Ред Бул" на 28.827
6. Фелипе Маса (Бразилия), "Уилямс" на 1:23.386 минута
7. Серхио Перес (Мексико), "Форс Индия" на 1 обиколка
8. Карлос Сайнц (Испания), "Торо Росо" на 1 обиколка
9. Даниил Квят (Русия), "Торо Росо" на 1 обиколка
10. Естебан Окон (Франция), "Форс Индия", на 1 обиколка
11. Нико Хюлкенберг (Германия), "Рено" на 1 обиколка
12. Антонио Джовинаци (Италия), "Заубер" на 2 обиколки
13. Стофел Вандоорне (Белгия), "МакЛарън" на 2 обиколки

отпаднали:
Фернандо Алонсо (Испания), "МакЛарън" 6 обиколки преди края
Кевин Магнусен (Дания), "Хаас" 10 обиколки преди края
Ланс Строл (Канада), "Уилямс" 16 обиколки преди края
Даниел Рикардо (Австралия), "Ред Бул" 31 обиколки преди края
Маркус Ериксон (Швеция), "Заубер" 36 обиколки преди края
Джолиън Палмър (Великобритания), "Рено" 41 обиколки преди края
Ромен Грожан (Франция), "Хаас" 44 обиколки преди края

Генерално класиране при пилотите:
1. Себастан Фетел (Германия), "Ферари" 25 точки
2. Люис Хамилтън (Великобритания), "Мерцедес" 18
3. Валтери Ботас (Финландия), "Мерцедес" 15
4. Кими Райконен (Финландия), "Ферари" 12
5. Макс Верстапен (Холандия), "Ред Бул" 10
6. Фелипе Маса (Бразилия), "Уилямс" 8
7. Серхио Перес (Мексико), "Форс Индия" 6
8. Карлос Сайнц (Испания), "Торо Росо" 4
9. Даниил Квят (Русия), "Торо Росо" 2
10. Естебан Окон (Франция), "Форс Индия", 1

Генерално класиране при конструкторите:
1. "Ферари" 37 точки
2. "Мерцедес" 33
3. "Ред Бул" 10
4. "Уилямс" 8
5. "Форс Индия" 7
6. "Торо Росо" 6