Люис Хамилтън с Мерцедес ще започне пръв в утрешното Гран При на Испания във Формула 1. Това бе неговият 64-и полпозишън в кариерата. 

В изключително оспорвана битка с Ферари, британецът изпревари лидера Себастиан Фетел. На втора редица са другите пилоти на водещите отбори – Валтери Ботас и Кими Райконен, така че надпреварата ще бъде крайно любопитна. 

Сензационно представяне за Фернандо Алонсо с Макларън, който даде невероятното 7-о време, хвърляйки в екстаз феновете си в Барселона. 

Оказа се, че още в началото на първата сесия, се появи проблем в колата на Себастиан Фетел, който бе повикан от бокса и се движеже с доста ниска скорост, но явно след като рестартира някои системи по колата, всичко се оправи и той продължи, като даде и най-добро време, преди Хамилтън да го изпревари. 

Люис завърши първи в първия сегмент пред Кими Райконен, който бе на повече от 2 десети. Отпаднаха Маркус Ериксон (Заубер), който ще тръгне 16-и, Джолиън Палмър с Рено (17), Ланс Строл с Уилямс (18), Щофел Вандорн с Макларън (19) и Дани Квят с Торо Росо (20). 

Във втората сесия Хамилтън пак бе първи, но зад него Фетел и Ботас бяха с по-малко от десета изоставане, като финландеца бе и със стария мотор в колата си. Голямата изненада в тази фаза бе 10-ото място на Фернандо Алонсо, който изостана само със секунда от първия и за първи път Макларън влезе в третата фаза на квалификацията през сезона. 

Отпаднаха Кевин Магнусен (Хаас) 11-и, Карлос Сайнц (Торо Росо)- 12-и, Нико Хюлкенберг (Рено) – 13-и, Ромен Грожан (Хаас) – 14-и и Паскал Верлайн (Заубер) – 15-и. 

В третата фаза водещите отбори бяха изключително бързи, като Хамилтън даде най-добро време, което се оказа решаващо, тъй като при последните опити Фетел остана на 51 хилядни от него, а по-назад бяха Ботас и Райконен. 

По-назад останаха Макс Верстапен и Дани Рикардо с Ред Бул, а след Алонсо се наредиха Серхио Перес, Фелипе Маса и Естебан Окон.