Свободните тренировки преди Гран При на Монако във Формула 1 в неделя показаха доста проблеми за фаворита Мерцедес, въпреки че след първата сесия Люис Хамилтън бе най-бърз. 

Във втората, когато отборите значително подобриха времената си, британецът даде едва 8-о време, докато съотборникът му Валтери Ботас бе 10-и, като и двамата бяха на повече секунда от лидера и се оправдаха със сгрешени настройки по колите. 

А той бе Себастиан Фетел с Ферари, който завъртя отличен тур по улиците на Княжеството и изпревари с почти половин секунда Даниел Рикардо с Ред Бул, които се надяват на силно представяне. 

Кими Райконен с втория автомобил на Скудерията, бе трети, с още малко изоставане. За отбелязване е силното представяне на Торо Росо, след като Дани Квят и Карлос Сайнц завършиха 4-и и 5-и на по-малко от 7 десети. Макс Верстапен с втория Ред Бул затвори шестицата. 

Като цяло разликите изобщо не са големи и дори пилотите на Макларън Стофел Вандорн и Дженсън Бътън, който замени Фернандо Алонсо, са на по-малко от 1,3 секунди изоставане, като дадоха 11-о и 12-о време. 

По време на двете сесии имаше някои дребни инцидента и една по-сериозна катастрофа на Ланс Строл с Уилямс, която доведе да прекъсването за кратко на пробите.