Себастиан Фетел донесе първата победа на Ферари в Монако от 16 години, след като триумфира в състезанието по улиците на Княжеството и увеличи преднитата си в генералното класиране. 

Германецът изпревари съотборника си Кими Райконен при смяната на гуми и зарадва феновете на Скудерията, които не бяха празнували победа на легендарното трасе откакто Михаел Шумахер спечели през 2001. Двойният успех на Черните кончета обаче е отличен резултат за тях. 

Фетел остана втори на старта, но след това с добро темпо мина пред финландеца, макар и да не е ясно дали Кими не е получил указания да понамали темпото. Така или иначе Себ спечели третата си победа за сезона и дръпна с 25 точки пред Люис Хамилтън, който завърши 7-и, което е добро постижение предвид това, че тръгна 13-и. 

Трети завърши Дани Рикардо с Ред Бул, който също с много добра стратегия успя да мине пред пилота на Мерцедес Валтери Ботас и съотборника си Макс Верстапен, въпреки че на старта бе след тях. 


На старта не се случи нищо драматично. Кими Райконен запази първото си място, докато Себастиан Фетел остана пред Валтери Ботас и се залепи зад съотборника си. Следваха пилотите на Ред Бул, но двата автомобила на Ферари бяфа изключително бързи и още след първата обиколка Кими бе на почти 3 секунди от третия. 

Дженсън Бътън започна от бокса за Макларън, но още след първата обиколка влезе в бокса и смени твърдите гуми, с които стартира с най-меките с идея да не спира повече и да се изкачи в подреждането. Хамилтън спечели една позиция, но все още бе доста назад. 

Райконен дръпна с 2 секунди на Фетел в първите обиколки, като и двамата бързо увеличаваха преднината пред преследвачите, а и чистата писта пред тях определено им помагаше да държат отлично темпо. 

Разликата обаче не се увеличаваше, като Себ бе много бърз и стопи изоставането си под 2 секунди. Хамилтън се изкачи до 10-о място след отпадане на Нико Хюлкенберг и смяна на гуми за Серхио Перес, но определено не изглеждаше, че поддържа добро темпо. 

На пистата не се случваше нещо кой знае какво, като лидерите настигнаха първите изостанали автомобили още в 25-ата обиколка. Разликата между Кими и Себ бе около секунда, а и Ботас използва трафика, за да съкрати изоставането си и се доближи до лидера на около 3 секунди. 

Макс Верстапен пръв от водещите пилоти смени гуми, като се върна 6-и и не загуби много време. В челото Фетел пак притисна Райконен. Ботас мина през бокса веднага след Макс в 34-ия тур и се върна пред холандеца. Последва спиране от лидера Кими Райконен, който се върна трети, а след това Фетел остана на пистата още няколко обиколки и бе изключително бърз. 

Дани Рикардо смени гуми в 39-ата обиколка и се върна на отличното трето място, изпреварвайки Ботас и Верстапен. Фетел мина през бокса веднага след това и успя да излезе малко пред Кими, което отвори пътя му към победата. 

Люис Хамилтън обаче оставаше на пистата, като бе успял да стигне до 6-ото място, което бе и максимума, който може да постигне в надпреварата. Той смени гумите си в 47-ата обиколка и се върна седми, което бе съвсем приличен резултат на фона на обстоятелствата. 

В челото Фетел се откъсна на 10 секунди преди Райконен, който явно се примири с второто си място. В 60-ата обиколка обаче логичното се случи и на трасета излезе кола за сигурност, след като Бътън опита атака срещу Верлайн, двамата се удариха и Заубера застана обърнат настрани до мантинелата, а ветеранът отпадна със счупено окачване. Случилото се обаче ликвидира разликите в челото. 

Някои от пилотите използваха случилото се, за да направят нова смяна на гуми, но в челото нищо не се промени. След рестартирането Ботас натисна Рикардо, а Верстапен постави под натиск финландеца. Стофел Вандорн, който вървеше 10-и, сбърка при атака на Серхио Перес и се удари в стената от гуми, губейки възможност да донесе първата точка на Макларън през сезона. 

Рикардо се докосна до предпазната стена на един завой, но успя да остане на пистата и да запази третото си място. Безумна атака на Перес пък извади Дани Квят от надпреварата, а и мексиканеца не успя да финишира за 16-и път поред в точките. 

В крайна сметка до края нищо не се промени. Фетел остана пред Райконен, Рикардо, Ботас и Верстапен, а точки взеха още Карлос Сайнц, Люис Хамилтън, Ромен Грожан, Фелипе Маса и Кевин Магнусен с Рено.