Люис Хамилтън с Мерцедес не остави шансове на конкуренцията и спечели днешната квалификация преди Гран При на Азербайджан в Баку утре. 

Британецът бе изключително концентриран през цялото време и не остави съмнение в превъзходството си срещу Валтери Ботас. От Ферари бяха с над секунда изоставане. 

Това бе 66-и полпозишън за Люис, като той излезе еднолично втори във вечната ранглиста, приближавайки се само на 2 до лидера Михаел Шумахер. 

Хамилтън бе изключително бърз още в първата фаза от квалификацията, успявайки да слезе под минута и 42 секунди. Той запази позицията си и във втората, като авансът му пред Себастиан Фетел бе повече от 6 десети. От Ферари не изглеждаха конкурентни, а и Фетел трябваше да използва стар мотор заради проблеми в третата свободна тренировка. 

В третата фаза Ботас първоначално бе по-бърз от Хамилтън, докато сесията бе спряна за няколко минути, след като Даниел Рикардо се удари леко в стената и остана на пистата и това обърка плановете на всички. 

След подновяването на борбата Ботас подобри времето си с 2 десети, но Хамилтън бе невероятен като свали още почти половин секунда, за да завърши на върха. Кими Райконен се добра до третото място, като изпревари Себастиан Фетел, като и двамата бяха с над секунда по-бавни. 

Ето и стартовата решетка за Грин При на Европа, като пилотите на Макларън ще стартират от последна редица заради наказания, а Карлос Сайнц ще загуби няколко позиции. 

1. Люис Хамилтън        Мерцедес
2. Валтери Ботас        Мерцедес
3. Кими Райконен        Ферари
4. Себастиан Фетел        Ферари
5. Макс Верстапен        Ред Бул
6. Серхио Перес        Форс Индия
7. Естебан Окон        Форс Индия
8. Ланс Строл        Уилямс
9. Фелипе Маса        Уилямс
10. Даниел Рикардо        Ред Бул
11. Дани Квят        Торо Росо
12. Карлос Сайнц        Торо Росо
13. Кевин Магнусен        Хаас
14. Нико Хюлкенберг    Рено
15. Паскал Верлайн        Заубер
16. Фернандо Алонсо    Макларън
17. Ромен Грожан        Хаас
18. Маркус Ериксон        Заубер
19. Стофел Вандорн        Макларън
20. Джолиън Палмър        Рено