Вторият пилот на Мерцедес Валтери Ботас спечели квалификацията преди Гран При на Австрия утре и ще стартира от първа позиция. 

Финландецът бе много бърз и изпревари лидера в шампионата Себастиан Фетел, който все пак ще бъде на първа редица, като изостана само с 0,042 от победителя. 

Другата добра новина за германеца е, че основният му конкурент Люис Хамилтън ще стартира едва 8-и. 

Британецът даде трето време, но заради наказание от 5 места за смяна на скоростна кутия, ще бъде смъкнат едва до 4-а редица. Той ще тръгне и с по-бавните супермеки гуми за разлика от останалите в челото. 

Санкцията на Хамилтън прати с една позиция напред Кими Райконен, който ще тръгне трети, а зад него останаха Даниел Рикардо и Макс Верстапен с Ред Бул, както и Ромен Грожан и Серхио Перес. 

В края на третата сесия пилотите не успяха да подобрят времената си, след като Грожан спря на пистата, а и Макс Верстапен излезе от трасето на 7-и завой. Естебан Окон с Форс Индия и Карлос Сайнц с Торо Росо завършиха десетката. 

Голям провал претърпяха пилотите на Уилямс, които не успяха да преодолеят първата фаза и утре Фелипе Маса ще стартира 17-и, а Ланс Строл 18-и.