Люис Хамилтън направи нова решаваща крачка към четвъртата си световна титла, след като спечели Гран При на Япония. 

Конкурентът му Себастиан Фетел отпадна заради нова провреда и така на практика Ферари ликвидираха шанса на германеца да стане шампион. Разликата между двамата се увеличи до 59 точки, само 4 кръга преди края. 

Това бе 8-и триумф за британеца за сезона и 61-и в кариерата, като по пътя към него той получи и сериозна помощ от съотборника си Валтери Ботас, който задържа зад себе си Макс Верстапен. 

Холандецът направи силна надпревара и завърши втори, а Даниел Рикардо с другия Ред Бул завърши трети и също се качи на подиума, за да завърши отличното представяне на Биковете. 


На старта не случи нищо драматично, като Хамилтън запази позицията си пред Фетел. Макс Верстапен излезе трети, а Естебан Окон също мина пред Дани Рикардо. 

Карлос Сайнц се завъртя и удари, а Макс мина пред Фетел, който още в края на първата обиколка загуби още 3 позиции, очевидно заради проблем с мощността на автомобила и това го постави в много трудна позиция, тъй като се смъкна на 6-о място. 

На трасето излезе кола за сигурност заради инцидента на Сайнц, а след рестартирането Фетел загуби позиция и срещу Серхио Перес. Малко по-късно германецът бе повикан в бокса и състезанието за него приключи. 

Последваха обиколки без проблеми в челото, преди в 9-ия тур и Маркус Ериксон да излети от пистата и да катастрофира. Последва виртуална кола за сигурност, а малко преди това Кими Райконен бе стигнал до 8-ото място. 

След подновяването на надпреварата Рикардо изпревари Окон за третото място след отлична маневра на първи завой. В следващия тур и Ботас мина пред французина, който явно очевидно имаше проблеми с температурата в гумите. 

Хамилтън дърпаше пред Макс, като разликата мина 4 секунди в 15-ата обиколка, докато Райконен без проблеми се справи с Маса за 7-ото място. Верстапен пръв от лидерите смени гумите си и сложи по-твърдите, като се върна 4-и, точно пред Кими. 

Още в следващия 23-и тур от Мерцедес повикаха Хамилтън в бокса, който запази позицията си пред холандеца, макар и да загуби и половината си аванс пред Макс, който бе изключително бърз. 

Лидерът Рикардо смени гумите си в 25-ата обиколка, като остана по-дълго от очакваното на пистата и се завърна едва 5-и, след Кими Райконен. Хамилтън бе само на секунда зад съотборника си Ботас, а на 2 секунди след него бе Верстапен, който продължаваше да допи изоставането си и слезе под секунда от Люис. 

Хамилтън се оплака, че няма скорост и Ботас получи нареждане да го пусне пред себе си, което и стана, след което Валтери задържа Макс зад себе си, който нямаше достатъчно скорост, за да го атакува. Финландецът влезе в бокса в 31-ата обиколка и пусна Макс, но това даде възможност на Хамилтън да се пооткъсне на повече от 3 секунди. 

Британецът обаче имаше проблем със задните гуми и Верстапен стопи изоставането си до 2,5 секунди в следващите няколко тура. Хюлкенберг отпадна след като системата DRS остави задното му крило отворено и това го лиши от точки. 

В челото разликата между Люис и Макс се задържаше около 2 секунди и половина. В 47-ата обиколка обаче Строл спука гума и спря близо до пистата, след като избегна сериозна катастрофа. Това изведе виртуална сейфти кар на трасето. 

В самия край драмата стана сериозна, защото Хамилтън получи проблем с двигателя, който донесе вибрации в колата и Макс го настигна. Холандецът обаче остана зад изостаналия с обиколка Маса и това гарантира победата на Люис. 

Рикардо удържа Ботас зад себе си за третото място, а 5-и завърши Кими Райконен с Ферари. Естебан Окон и Серхио Перес с Форс Индия приключиха 6-и и 7-и, точки взеха още и Кевин Магнусен и Ромен Грожан с Хаас. Фелипе Маса с Уилямс остана 10-и. 

 

1. Люис Хамилтън (Великобритания), "Мерцедес" - 1:27:31.194 час
2. Макс Верстапен Холандия), "Ред Бул" - на 1.211 секунди
3. Даниел Рикардо (Австралия), "Ред Бул" - на 9.679
4. Валтери Ботас (Финландия), "Мерцедес" - на 10.580
5. Кими Райконен (Финландия), "Ферари" - на 32.622
6. Естебан Окон (Франция), "Форс Индия" - на 1:07.788 минута
7. Серхио Перес (Мексико), "Форс Индия" - на 1:11.424
8. Кевин Магнусен (Дания), "Хаас" - на 1:28.953
9. Ромен Грожан (Франция), "Хаас" - на 1:29.883
10. Фелипе Маса (Бразилия), "Уилямс" - на 1 обиколка
11. Фернадо Алонсо (Испания), "Хонда" - на 1 обиколка
12. Джолиън Палмър (Великобритания), "Рено" - на 1 обиколка
13. Пиер Гасли (Франция), "Торо Росо" - на 1 обиколка
14. Стофел Вандоорне (Белгия), "МакЛарън" - на 1 обиколка
15. Паскал Верлайн (Германия), "Заубер" - на 2 обиколки

отпаднали:
Ланс Строл (Канада), " Уилямс" - 45 обиколка
Нико Хюлкенберг (Германия), "Рено" - 40 обиколка
Маркус Ериксон (Швеция), "Заубер" - 7 обиколка
Себастиан Фетел (Германия), "Ферари" - 4 обиколка
Карлос Сайнс (Испания), "Торо Росо" - 1 обиколка

Генерално класиране при пилотите (16 от 20 старта):
1. Хамилтън - 306 точки
2. Фетел - 247
3. Ботас - 234
4. Рикардо - 192
5. Райконен - 148
6. Верстапен - 111

Генерално класиране при конструкторите:
1. "Мерцедес" - 540 точки
2. "Ферари" - 395
3. "Ред Бул" - 303
4. "Форс Индия" - 147
5. "Уилямс" - 66
6. "Торо Росо" - 52