Световният шампион Люис Хамилтън се разби по време на квалификацията за Гран При на Бразилия във Формула 1 и ще стартира последен утре. 

Това бе голямата новина на „Интерлагос“, където пръв ще потегли съотборникът му Валтери Ботас, който успя да надвие в здрава битка Себастиан Фетел с Ферари и спечели трети полпозишън за сезона. 

Британецът изпусна колата още по време на първата си бърза обиколка в първата сесия, удари се доста здраво странично в предпазните стени и не даде време, така че остава в дъното на колоната. 

Той малко се позабави преди да потвърди, че е добре и да излезе от автомобила, но в крайна сметка напусна толкова рано квалификацията за първи път от Белгия през 2016-а. 

Това беше най-голямата изненада в началото, което даде възможност на Брендън Хартли с Торо Росо да влезе във втората част на квалификацията. Освен Хамилтън най-рано отпаднаха Паскал Верлайн, Пиер Гасли, Ланс Строл и Маркус Ериксон. 

В самия край на втората фаза най-добро време даде Себастиан Фетел, който изпревари Валтери Ботас. Изненадата бе отпадането на Естебан Окон с Форс Индия, който ще стартира 11-и, а освен него напред не успяха да продължат Ромен Грожан, Стофел Вандорн, Кевин Магнусен и Брендън Хартли. 

В решителната сесия Фетел изпревари с по-малко от една десета Ботас при първите бързи обиколки. Фелипа Маса път едва не изпусна колата при бързия си тур и се прибра в бокса, разчитайки само на един опит за по-добро класиране, но и той не му помогна. 

Фетел не успя да подобри времето си, но това направи Ботас и макар и само с 38 хилядни от секундата финландецът успя да спечели полпозишън за Мерцедес. Кими Райконен остана трети, макар и да подобри сериозно времето си от първата обиколка. 

Макс Верстапен и Даниел Рикардо останаха четвърти и пети, а след тях се наредиха Серхио Перес, Фернандо Алонсо, Нико Хюлкенберг, Карлос Сайнц и Фелипе Маса. Състезанието е утре от 18,00 часа българско време.