Роберт Кубица твърди, че до голяма степен е възвърнал умението си на пилотиране отпреди рали-катастрофата, която застраши живота му през 2011-а. 

Полякът продължава да бъде считан за фаворит за свободното място в Уилямс и миналата седмица се представи добре на тестовете, но все още от тима обмислят дали да заложат на него като партньор на Ланс Строл за следващия сезон. 

Самият той е убеден, че притежава необходимите умения, за да бъде на необходимото ниво във Формула 1. 

„Честно казано имам много повече ограничения в ежедневния си живот. Карането на кола от Ф1 сега разбира се не е същото като това отпреди. Ограниченията ми обаче са много по-малки, отколкото изглеждат. 90% от способностите ми са абсолютно същите, както преди“ заяви Кубица. 

„Във физическо отношение съм на по-добро ниво и просто трябва да работя по-здраво. Най-голямата разлика обаче е в мисленето и е невероятно колко голям потенциал има човешкия мозък и как е способен да се адаптира при различни условия. За съжаление преживях някои контузии, които попречиха на кариерата ми. Научих се обаче да живея с тях, а сега отново да карам кола от Ф1 и съм приятно изненадан от резултатите, които постигнах“ добави той.