Холандия е най-голямата футболна нация, която няма да играе на Евор 2016 във Франция. Тази вечер момчетата на Дани Блинд паднаха с 2:3 у дома от Чехия в мач от група "А", макар да играха цяло второ полувреме с човек повече.

"Лалетата" започнаха надъхано и след 39 секунди отправиха първия точен удар. Ел Гази излезе сам срещу вратаря, но стреля право в тялото му. После Уесли Снайдер получи свободно пространство, но уцели зрител по трибуните.

В средата на първото полувреме вратарят на холандците Зоет направи чудовищна издънка, изпускайки топката. Тя се удари в главата на Гебре Селасие, но защитникът не успя да намери опразнената врата!

Малко след това чехите откриха резултата. Бекът Кадерабек получи отдясно и след като трима холандци очакваха центриране, бранителят се възползва от липсата на опека и прати топката в мрежата.

В 35-ата минута Чехия удвои аванса си след грешка в защитата на домакините. Сурал получи в наказателното поле, премина като на шега покрай ван Дийк и вкара в близкия ъгъл. Преди паузата обаче Сухи получи директен червен картон за фаул срещу Мемфис Депай.

След почивката очаквано играта се водеше в половината на гостите, но те удържаха натиска. В средата на второто полувреме Робин ван Перси си вкара нещастен автогол с глава, опитвайки се да подаде към вратаря си след изпълнен пряк свободен удар за чехите.

Малко след това Клаас-Ян Хунтелаар вкара почетен гол за своите с глава, а в 83-ата минута ван Перси се реабилитира частично, матирайки Петер Чех отблизо. Последва спорна ситуация, в която реферът не отсъди дузпа за Холандия за фаул срещу ван Перси.


Ето всички резултати в групата от тази вечер:

Холандия - Чехия 2:3
0:1 Кадерабек - 24'  0:2 Сурал - 35'  0:3 Ван Перси - 66', автогол  1:3 Хунтелаар - 70'  2:3 Ван Перси - 83'

Турция - Исландия 1:0 *
1:0 Инан - 89'
* Турция се класира директно на Евро 2016 като най-добър трети отбор в групите

Латвия - Казахстан 0:1
0:1 Куат - 65'

Крайно класиране:
1. Чехия - 22 точки
2. Исландия - 20 точки
3. Турция - 18 точки
4. Холандия - 13 точки
5. Казахстан - 5 точки
6. Латвия - 5 точки