Милан победи с 1:0 Ювентус в голямото дерби от 9-ия кръг на Серия "А" и по този начин прекъсна серията си от девет поредни загуби във всички турнири от един от най-големите си съперници.

През първото полувреме торинци имаха териториално надмощие и създадоха няколко опасни положения пред Джанлуиджи Донарума, но младокът се справи блестящо. В 34-ата минута обаче той увисна и Миралем Пянич се разписа, но голът беше отменен заради много спорна засада.

След почивката нямаше чисти положения пред двете врати до 65-ата минута, когато Мануел Локатели с феноменално изпълнение матира Джанлуиджи Буфон за 1:0. До края "росонерите" задържаха преднината си и постигнаха една от най-големите си победи в последно време.

С успеха те се изкачиха на 2-ро място в класирането с 19 точки, само на 2 т. от Юве. Рома може да се изравни с Милан в таблицата, ако утре победи Палермо в Рим.

Атаката на домакините поведе голмайсторът им Карлос Бака, подпомаган М’Байе Нианг и Сусо. Треньорът на "бианконерите" Макс Алегри пък заложи на атомното си нападение Гонсало Игуаин – Пауло Дибала, а Ернанес беше предпочетен в средата на терена пред Марио Лемина.


Юве създаде опасно положение още преди да е изтекла минута игра. Сандро пусна пас по земя, Дибала засече от движение, но Донарума внимаваше и изби. Повторенията обаче показаха, че аржентинският техничар е бил в положение на засада, която не беше маркирана. Гостите продължиха да бъдат по-активни в предни позиции и в 4-ата минута Алвеш намери Сандро, който стреля от воле, но покрай целта.

120 секунди по-късно Пянич качи топката на главата на Сандро след фаул, бразилският национал засече, но Донарума отново демонстрира висока класа. При подаването обаче е имало и засада, която този път съдията Никола Рицоли маркира. Юве продължи да бъде пълен господар на терена и по-късно Пянич шутира от фаул, получи се рикошет, който спаси Милан.

В 10-ата минута и "росонерите" показаха зъби. Нианг подаде към Сусо, който отправи много тежък удар, спасен от Буфон. После възпитаниците на Винченцо Монтела спряха устрема на "старата госпожа" и изнесоха играта в центъра на терена. В средата на полувремето Донарума отново беше под светлината на прожекторите. Тогава Дибала беше намерен на чиста позиция и стреля, но младият вратар беше заел отлична позиция и спаси. В 25-ата минута Буфон боксира след изпълнение на корнер, топката стигна до Палета, който мигновено стреля, но Ернанес застана на пътя на кълбото.

В 33-ата минута Юве получи голям удар. Дибала се контузии при опит да прехвърли Донарума почти от центъра и на негово място в игра Макс Алегри пусна Куадрадо. Три минути по-късно дойде най-спортният момент в мача. Пянич центрира от фаул, Донарума не се намеси добре и топката влетя във вратата му. Гостите започнаха да празнуват, но след консултация с помощниците си Рицоли отмени попадението заради спорна засада на Бенатия.

Второто полувреме започна с нов шанс за Юве, след като Игуаин излезе на голова позиция, но прати топката покрай далечната греда.  В следващите минути нямаше интересни положения пред двете врати и така се стигна до 65-ата минута, когато Локатели вкара фамозен гол. При атака по дясното крило Суса върна назад към Лукатели, който с безпощаден удар в далечния горен ъгъл едва не скъса мрежата за 1:0!

След това гостите натиснаха, а в 74-ата минута Алегри взе мерки и изкара от игра Бенатия за сметка на Марио Манджукич. Това обаче не даде желание резултат и Милан спечели дербито с 1:0.   

Милан – Ювентус 1:0

Голмайстор: 1:0 Лукатели (65)

Милан: Донарума, Де Шилио, Романьоли, Палета, Абате, Бонавентура, Локатели (81-Гомес), Куцка, Нианг (69-Поли), Сусо, Бака
Треньор: Винченцо Монтела

Ювентус: Буфон, Бенатия (75-Манджукич), Бонучи, Бардзали, Алвеш, Кедира, Ернанес (86-Стураро), Пянич, Сандро, Дибала (33-Куадрадо), Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Милано, ст.: "Сан Сиро"
Съдия: Никола Рицоли
Жълти картони: Куцка, Донарума, Локатели, Поли (Милан); Бонучи, Алвеш (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Q7fRm1R_k9k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>