Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Публикуваме нов материал на Александър Линдарев, който този път обръща внимание на "Вечното дерби" Левски - ЦСКА.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Поредното издание на "Вечното дерби" отмина, а емоциите и вълненията не стихват. "Сините" спечелиха с 2:1 и си поеха глътка въздух, а ЦСКА загуби и по този начин се сложи край на серията на "Армейците" от близо 1500 дни без загуба от вечния съперник. Анализите и коментарите за това, как се случи, кой е виновен и защо ЦСКА се би сам, са безброй. Както всяко нещо в природата, така и във футбола обаче има равновесие. Дори и след 100 години, статистиката в този двубой ще показва и доказва тази теза.

За пореден път се видя обаче, че българският футбол има крещяща нужда от този мач. Той придава смисъл на всичко и присъствието по трибуните го доказва. Сблъсъкът между сини и червени е за феновете. За хилядите на стадиона и за милионите пред телевизорите, радиата, компютрите и мобилните телефони, следящи събитията на терена. Това е смисълът. Закачките между привържениците, болката от загубата, радоста от победата, свитият стомах преди мача, вълненията след срещата, безсънните нощи и сърцето, което тупти по-силно от всякога.

Това е Вечното дерби! Двата най-титулувани отбора, с най-многобройните привърженици. Това е мачът, който може да осмисли цял един сезон. Само вижте - Левски влиза в този двубой със серия от три срещи, срещу не чак толкова претенциозни съперници и със скандали в ръководството, със скандали между привържениците и неяснота около бъдещето си. Тази победа обаче, ако не друго - ще даде около месец спокойствие в сините редици. Мъглата около "Герена" сякаш леко се вдигна и огря леко слънчице, което ще даде възможност за малко по-спокойна работа в следващите седмици.

В ЦСКА нещата са ясни. Клубът е стъпил на здрава почва, но сътресенията след загуба от Левски са неминуеми. Недоволни фенове, критики и обиди към футболистите. Този е виновен, онзи е виновен, треньорът не става и т.н. Хиляди недоволни, но горди привърженици на най-великия клуб в България - нормално и така до следващото дерби, в което ЦСКА ще победи и ситуацията ще стане огледална.

Сините фенове, вместо да кажат "Благодаря ти, ЦСКА! Благодаря ти, че те има, за да придадеш смисъл и на нашето съществуване", те седнали да се взират в тирета и АД-та. Естествено, това изобщо не дразни никой сред привържениците на ЦСКА, защото по-голяма легитимация от присъствието на стадиона - НЯМА! Кажете едно "Благодаря ти, ЦСКА! Благодаря ти, че те има, за да се съберем и ние на мач повече от 1000 човека". Кажете едно "Благодаря ти, ЦСКА"!

Не признавали ЦСКА, айде моля ви се! Що не направите една контрола с пръкналото се недоразумение в "А" окръжна, вкарайте им 15 гола и да видим дали ще сте толкова радостни, както в събота вечер? Да видите какво е да няма с кой да се бъзикаш след мача, да няма кой да надвикваш на трибуните и да няма на кой да се обадиш сред приятелите си от ЦСКА, за да го дразниш. Истината е, че именно Левски легитимира и "припозна" ЦСКА-София. Това е и ще бъде "Вечното дерби" на България. 

Александър Линдарев, специално за Gol.bg