Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме нов материал на Божидар Петров. Той пише за въвеждането на новите технологии във футбола.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Напоследък сме свидетели на масово въвеждане на нови технологии във футбола. Първо бе въведена така наречената технология на гол линията, чрез която съдиите получават информация дали топката е преминала гол линията с целия си обем. Сега по време на Купата на Конфедерациите съдиите са подпомогнати от друга система за видеоповторения, която им дава информация за правилно отсъждане на спорна ситуация, било то засада, нарушение или гол. От една страна тези нововъведения ще допринесат за улесняването на работата на съдиите, но от друга биха могли да доведат до изчезването на тръпката и емоцията в играта.

В съвременния футбол симулацията се е превърнала в част от играта. Немалко футболисти опитват да си спечелят предимство като претендират, че са били фаулирани. Когато ситуацията се развие далеч от съдията и той не види добре какво се случва, може да вземе грешно решение, с което да ощети един от отборите. Подобна е ситуацията с головете. Случва се вратар или полеви играч да избие топката от гол линията и ако в положението са замесени повече играчи, съдиите нямат ясен достъп до това дали топката е влязла във вратата или не. Спорни ситуации като тази доведоха до решението на ФИФА да въведе нови технологии, чиято цел е да се избягват каквито и да било скандали по време на мачовете.

Като за начало бе въведена системата на гол линията. При всяка ситуация съдията получава незабавен сигнал дали топката е преминала линията с целия си обем. Това е подобно на така нареченото ,,ястребово око‘‘ в тениса, където главният съдия вижда дали топката е в или извън полето. Тази система се използва от няколко години и до момента е много успешна.

Най-новата придобивка в света на футбола е въвеждането на видеоповторения. На всеки мач четирима допълнителни съдии следят на монитори всичко случващо се на терена. Когато има спорно положение, те имат възможност да върнат на запис и да вземат решение, което съответно да предоставят на главния съдия. Тук идва моментът на размисъл дали това е положителна промяна за играта. Да, вече няма да има ,,съдийски тесли‘‘ и всичко ще бъде по правилата, но много често ще попречи както на футболистите, така и на феновете да се насладят на футбола по начина, по който са свикнали.

Най-пресен пример може да бъде открит на няколко от мачовете за Купата на Конфедерациите. По време на срещата между Камерун и Чили, футболист от чилийския национален отбор отбелязва гол, но вместо той и съотбониците му да празнуват гола, те са принудени да изчакат, докато допълнителните съдии изгледат положението неколкократно и да дадат крайното си решение дали голът е редовен. Тази неизвестност, пред която трябва да се изправят не само играчите, а и милионите фенове, може постепенно да погуби емоцията от играта и така да отблъсне хората от спорта.

Спортът е феномен. Всеки спортист взема решение какво да направи за части от секундата. Няма време за мислене. Съдиите са тези, които контролират спортистите за това да изпълняват задълженията си правилно. Нормално е спортистите да правят всичко възможно, за да спечелят, дори и да играят против правилата. Реферите имат отговорната задача да следят за това, но не е изключено да сгрешат.

Понякога грешките имат големи последствия, а понякога остават на заден план. Поради комерсиализацията на футбола, ФИФА взе решение да въведе новите технологии с цел да се предотвратят каквито и да било полемики. До момента нововъведенията в играта показват положителни резултати, но дали това ще доведе до загуба на интерес у феновете, предстои да разберем.

Божидар Петров, специално за Gol.bg