Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме нов материал на Мартин Веселинов. Той прави майсторски анализ на причините за падението на Арсенал.

Висшата лига започна и вече всички фенове в Англия и по света отново полудяха. Въпреки че цяло лято се говореше за това, които отбори ще се борят за титлата още в първите три кръга си пролича кои от тях всъщност ще yчастват в надпреварата за титлата и кои не. Арсенал в края на миналия сезон даде пореден шанс на “Специалиста по прoвалите” да докаже, че още притежава този гений да бъде сред топ мениджърите в света. Обявявайки решението за оставане в края на сезона, Арсен Венгер успя да се оправдае, че това е една от основните причини клуба да не успее да се класира в топ 4. Тази несигурност за бъдещето, която е дал на играчите си.

С отваряне на трансферния прозорец феновете на Арсенал тръпнеха да видят кого ще  привлече отбора. За тeхен лош късмет, не много футболисти вече искаха да дойдат в отбора, имайки предвид, че ще играят в Лига Европа и Алексис Санчес иска да напусне, а Юзил и Чембърлейн отказват да подпише нов договор.

Все пак Арсенал успя да се подсили с двама футболисти в лицето на Калашинач и Лаказет. Неуспоримо, двама много добри футболисти.Дали обаче те са достатъчни на този отбор, дали ще вдигнат достатъчно нивото на състава? По мое лично мнение- не.  Просто не са достатъчни двама. Зоната, която е най-невралгична за тях е отбраната, и то центъра на отбраната. В последните години се забелязва тенденция Арсенал да допускат все повече и повече голове срещу преките конкурети. Да не говорим какво се случи с тях срещу Байерн Мюнхен.

Всяка година се залагат нови надежди на Арсенал да се справи по-добре от миналата, и с всяка година те се справят по-зле и по-зле. В първият мач на сезона “великата” отбрана на Арсенал допусна цели 3 гола. Ако тогава причината беше, че Мертезакер все още не беше се възстановил от рокадата на окото, Мустафи не беше тренирал достатъчно и Кошчелни беше наказан, то срещу Стоук какво попречи на Венгер да пусне Мертезакер, Мустафи и Холдинг заедно?

 Мерките, с които “разреши” проблемите в отбрана на отбора за мача със Стоук изглеждаха по следния начин : Първо – само след  1 лош мач  Холдин , беше изкаран не само от състава, но и от групата, което за самочувствието на един млад играч е пагубно. Второ – Венгер остави отново вече със сигурност здравия Мертезакер на пейката и направи “най-логичното”, пускайки Мустафи, които не беше играл нито 1 мач от подготовката на Арсенал , заедно с Монреал, който е десен бек и Колашинач, който също е десен бек. Това не беше единствената глупост. Обърна двата халф- бек-а. Кога Бейерин е играл ляво крило-бек? Та Венгер дори не го е опитвал и в контролите. Как му дойде на идея да го прави в официален мач? Просто беше ясно, че излизайки с така подредената защита Арсенал ще допусне гол, можеше поне да предприеме мерки в нападение. Топката се раздаваше от лято на дясно и след това назад и така цяло полувреме. Виждайки че диагоналните пасове на Гранит Джака не се получават, Венгер реши да  не предприеме някакви мерки. Виждайки, че на Юзил му е рано да изиграе цял мач не го изкара, но изкара от игра единственият човек, които вкара гол, неправомерно отменен. Изкара Лаказет, а остави Дани Уелбек, които преди това изпусна 2 шанса за гол.

В мача с Ливърпул горе-долу видяхме подобен сценарий. Мача не се развиваше толкова зле, докато Скаузърите на вкараха, но самата тактиката за мача на Арсенал, както обикновено беше напълно грешна. Първо: “Защо изкарваш от състава си Лаказет, който в предишния мач е играл прилично и е вкарал гол, а оставяш Уелбек, които винаги когато се озове пред вратата на съперника  се случва нещо и краката му стават от калчук”? Втората фатална грешка, която коства и мача на Арсенал беше твърде изнесената напред защита. Просто Арсенал няма изпълнителите да играе с тази защита. Не можеш да очакваш от Начо Монреал да успее да се надбягва със Мохамед Салах, нито Холдинг с Мане. Отново халф-бековете бяха обърнати и именно при гола на Салах , Белерин направи фатална грешка и се стигна до 3:0 за Ливърпул, което практически означаваше, че Ливърпул си осигуриха трите точки в мача. Друга слабост, която забелязах в играта на Арсенал, беше че след втория гол просто футболистите не вярваха, че могат да измъкнат нещо от мача.

Мисля че феновете на Арсенал , както и играчите имат право да искат Венгер да си ходи, напълно разбирам и Алексис Санчес. Просто този отбор няма бъдеще с треньор като Венгер. Много неща е направил за този отбор, но в момента не виждам как може да оправи настоящия отбор

За да има някакъв шанс Арсенал да подобрят представянето си в защита им трябват поне двама защитници и то световна класа. Лошата новина за тях, е че трансферния прозорец приключи, а те не купиха никой. Отчаяния опит да купят Лемар, за сметка на евентуалната продажба на Алексис и осъществилата се на Чембърлейн, беше просто един ход да замажат излязлата от контрол ситуация. Ситуацията, в която всички искат да си тръгнат, но никой не иска да дойде. Предвид обстоятелствата, можеха да опитат да вземат Ван Дайк. Това не беше никак лош вариант за Арсенал. Разбира се, мосю Венгер и Иван Газидис, не успяха да осъществят нито един трансфер до края на трансферния прозорец. Дори и трансфера на паниката.

 След продажбата на Габриел Паулища и Кълъм Чеймбърс, Арсенал остана с четири централни защитници в лицето на Мертезакер , Косчелни, който се контузи, играейки за Франция,  Холдинг и Мустафи,  като можем да прибавим към тях и Монреал, които напоследък играе в тази зона. Дори и да сметнем, че Венгер има 5 централни защитника, то вероятността да се контузят безброй много пъти през сезона, както обикновено остава, което отново сочи, че това е невралгичната зона, в която трябваше да се насочи Венгер след осигуряването на топ нападател в лицето на Лаказет.

За финал мога само да добавя, че ако някога Арсенал иска да е претендент за титлата, трябва да спре да допуска по 3-4 гола във вратата си, да изгради една стабилна защита и да изгради манталитет на победители, вярващи че могат да спечелят всеки мач, дори и от губеща позиция. През този сезон няма да я видим тази стабилна отбрана, а без здрава защита титли не се печелят. Просто Арсенал ще продължи да циркулира около трето и четвърто място, а може и по-ниско ако не предприеме сериозни мерки в близкото бъдеще.

Мартин Веселинов, специално за Gol.bg