Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме материал на опитния журналист Иво Тонков. Той се е спрял на една прекрасна и незаслужено малко отразявана у нас тема – децата. И по точно на новата школа Арес.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Древногръцката митология и футболът едва ли могат да бъдат преплетени, но едни хора, едни мечтатели успяха да го направят. Родителите на малчугани, които много обичат футбола, направиха така, че децата да се радват. А какво по-хубаво от това да виждаш детето ти щастливо и сияещо, нали?

Не всеки може да тренира там, където го правят най-големите – тези, които са и трябва да бъдат пример за малките. Е, тези малчугани имат тази привилегия – подготвят се на новата база на националите в Бояна (ул. "Даскал Стоян Попандреев" 11).

Имат и щастието да тренират с екипировка на Joma – специален дизайн. А всички знаят какво означава за децата един екип, една фланелка, която се запечатва в съзнанието на хлапетата за цял живот. Всеки от нас не е спал с нощи, когато са му дали първия екип. Навремето нямаше много условия, да не кажа почти никакви, за тренировки, но сега е различно. Времената се промениха, промениха се и ценностите, промениха се хората, родителите... Но децата си остават същите (независимо от модерните технологии, които ни завладяват) – копнеещи за щастливо детство, за усмивки и за мечти. Да, на едно място дават това – в Арес.

Какво е Арес ли? Арес е древногръцки бог на войната, за който в митологията е написано, че се появява на бял свят, след като майка му Хера зачева след докосването на вълшебно цвете. Сякаш, докоснат от някакво вълшебство, през това лято се появи и футболният клуб Арес – новата школа, за която тепърва ще се говори и пише, и която ще бъде нова люпилня на таланти. Поне така се надяват хората, които стоят зад този амбициозен проект. И това няма как да не се получи, след като в цялото това нещо е замесена и родителската любов.

26 юли 2017 година ще остане в съзнанието на много хора, дръзнали да направят нещо, да положат основите на Арес. Едни от първите, които се осмеляват да започнат да градят нещо от нулата, е и треньорът Росен Танев. На него родителите гласуват доверие и поверяват децата си, набор 2007, които през сезон 2015/16 играят във ФК Витоша 13. Сега е различно, всичко е ново – ядрото на отбора са малчуганите, които тренират заедно от няколко месеца. Както и във всяко ново начало – децата, естествено, не се познават, а някои дори не са играли организирано футбол преди това.

И малко история. През първия полусезон отборът се изгражда, което е най-нормалното нещо за един отбор. В началото на 2017-та ФК Витоша 13 достига до финал на турнир, организиран от БФС. И както се случва често в хубавите приказки и във филмите – отборът губи след дузпи. Разочарование има, естествено, но това прави децата още по-силни, по-амбициозни, а наред с това животът им показва нещо много важно – монетата има две страни и не всичко е цветя и рози. От пораженията се правят изводите, загубите каляват и са основа за бъдещите победи, за големите успехи, към които се стреми всеки спортист.

През втория полусезон Витоша 13 заема първо място в групата си в друг турнир, като завършва без загуба. И така се ражда... малката Барса. Така наричат отбора на Росен Танев, чиито момчета демонстрират различен стил на игра. Стил, който със сигурност ще им донесе още бъдещи успехи и популярност. И тук идва нова драма – поради невъзможност отборът да продължи да се развива като ФК Витоша 13, идва родителската идея – да се създаде Арес.

Режисьорът на този филм, така да го наречем образно, е треньорът Расен Танев. А името на Бога на войната в древногръцката митология отговаря на борбения дух на децата и наставника, на това, че до момента са постигнати успехи, за които други тренират с години. В Арес успяват да го направят за месеци, тъй като имат смелостта да започнат от нулата. А девизът на отбора е "Съдбата подкрепя смелите!"

В какъв цвят играят смелите ли? Корал с диагонална ивица в различни нюанси на синьото. Защо? За да са уникални, да са различни - каквито са всъщност. И така – смелите от Арес положиха основите на нещо ново, което е различно, а малките футболисти са гладни за успехи. В навечерието на 15 септември – първият учебен ден, малчуганите ще трябва да имат и глад за учение, което със сигурност ще им помогне и в спорта. В Арес държат на тези две неща – тренировки и учение.

Иво Тонков, специално за Gol.bg