Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме нов материал на опитния журналист Иво Тонков. Вижте долу на каква тема се е спрял той - за пореден скандал във футбола ни.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Окръжни групи, аматьорски футбол, чобански истории и бой над съдии и футболисти – мила родна картинка. Всъщност, това е представата на всички, които си помислят за това ниво на аматьорския ни футбол. Там няма камери, няма видеоповторения, съдии зад вратите и невинаги честната дума, ако е останало въобще такова понятие у нас, означава нещо.

Тази седмица се разрази поредният скандал – в „А“ Окръжна футболна група, област Монтана. Понякога да хвърлиш ръкавицата не означава джентълменско предизвикателство, както едно време, когато мускетарите на Александър Дюма правят това. В изблик на нерви, един човек прави този жест, а в последствие се оказва едва ли не на електрическия стол.

Той е член на Управителния съвет на Ком Берковица, вратар и капитан на тима – Асен Стефанов. Sportnamasa.com се свърза с него, за да потърси истината, да се чуе и другата страна, както го изискват правосъдието и журналистиката.

До 92-та минута резултатът между Ком и Шурданица Георги Дамяново е 1:1 и тогава се разразява скандалът. Защитникът на домакините от Берковица Стефан Дагов връща топката към Асен Стефанов и… страничният съдия Станимир Димитров посочва с флага си центъра – т.е. гол и 2:1 за гостите.

„Отборът на Шурданица Георги Дамяново стоя доста по-добре от нас през второто полувреме, надигра ни тотално. Но това не го коментирам. Най-голямата болка ни е тенденциозността на съдиите. А сега и изготвеният доклад от Дисциплинарната комисия, който гласи, цитирам по памет, „че защитник на домакините връща топката към вратаря от около 30 метра, той не успява да я овладее и тя минава с една педя голлинията„. Явно нито делегатът, нито главният съдия, нито помощникът му са били адекватни в ситуацията, защото нашият защитник, който връща топката – Стефан Дагов, е вътре в наказателното поле, т.е. на не повече от 12-13 метра от вратата. Връща ми топката, аз наистина не я овладявам. Тя тръгва към голлинията, настигам я и я хващам. Не съм опитвал нито да правя шпагат, нито нещо друго, а си я хванах без проблеми. Страничният съдия, който не е на аутлинията в този момент, е поне на 20 метра от ситуацията. И той няма как да прецени дали топката е вътре или не“, споделя Стефанов.

„Точките и резултатите нямат значение за нас. Ако се наложи, ще излезем от първенството или до края ще играем, за да не се нарушава ритъмът му – ще играем без да ни се зачитат резултатите и без да получаваме точки, след като сме толкова проблемни. Писнало ни е отдавна от някакви задкулисни игри и машинации. Сигурно доста хора си мислят, че имаме за цел да сме първи и да влезем във „В“ група (б.а. – Трета лига). Истината е, че обиграваме отбор за следващата година, тъй като на този етап тимът ни е сглобен на 50 процента. Имам предвид, че много от момчетата не са играли заедно и се виждаме за първи път. 4 от играчите, които са от гръбнака на Ком, не са играли от 2 години, при останалите един е играл в едно село, друг – в друго, някои са играли във „В“ група. Не сме готови и функционално, но като единици сме най-добрите в групата и това е факт. Но ще разгърнем потенциала си напролет. От три мача имаме две победи и една загуба, нямаме претенции, че заслужаваме на този етап първото място. Но всичко с времето си“, заявява вратарят на Ком Берковица, чиято голяма болка е наказанието, наложено му от Дисциплинарната комисия към Областния съвет на БФС.

След последния съдийски сигнал вратарят е забъркан в скандал, за който според неговите думи, няма вина. Санкцията му е една от най-тежките във футбола – лишаване от състезателни права за една година. Аргументите на членовете на ДК са за хвърлени ръкавици от страна на Асен Стефанов и последвал удар зад врата по страничния рефер Димитров.

„Аз имам два червени картона в кариерата си – единият е за игра с ръка извън наказателното поле, а другият – втори жълт за бавене на играта. Никога не съм имал такива сериозни провинения, а сега ме наказват за година. Та това е най-тежкото наказание във футбола, следващото е изваждане до живот и то ако има рецидив. Ние за резултата не претендираме, не претендираме и за зачетения гол, въпреки че топката не премина голлинията. В случая това е най-малкият проблем. Има значение друг факт – наказват ме без дори да ми се обадят, без да ме извикат и да ме изслушат, да ме разпитат на заседанието. Като ще лишиш някой от права за една година, си длъжен да го извикаш, да чуеш и неговата истина. Това е все едно да осъдиш някой до живот и да не му дадеш правото да се защити и да го пратиш в затвора. До момента никой не ми се е обадил. Звъннали са на президента на Ком във вторник следобяд след заседанието и са му казали, че има наказан състезател за една година, един за два мача и точка. Очаквах заради поведението ми и търсенето на обяснения да отнеса 2-3 мача, не повече, но не и една година“, разкрива капитанът на Ком Берковица.

Всичко се случва след последния съдийски сигнал, след като главният рефер Емилиян Тодоров приканва отборите да се приберат в съблакалните, а част от футболистите на домакините искат обяснение от рефера за признатия гол.

„Странното е, че техният довод е, че аз не съм тръгнал да се разправям. Наясно съм, че няма как да върна гола или те да го отменят, щом са преценили, че е така. Нашият защитник Красимир Петров тръгна да се разправя със страничния съдия и тогава стана по-интересното – главният Емилиян Тодоров отиде и застана между двамата, но не да брани един вид своя колега, а в готовност да се сбие с нашия играч. И това се случи в 92-та минута. Това ме ядоса много – хем ни режат, хем идват и се правят на интересни. И след последния съдийски сигнал отидохме към центъра, за да се поздравим. Аз си свалих ръкавиците, тъй като етикетът, а и възпитанието ми, не позволяват ръкостискане да се извършва с ръкавици. Застанах между Краси и главния съдия, който започна да вика да се прибираме в съблекалнята. Хвърлих ръкавиците. Може и да са попаднали в обсега на рефера, може да са го уцелили някъде, но със сигурност не е било нарочно. Умисъл в моите действия не е имало. Но удар зад врата, както се цитира в доклада, не е имало! Физически не съм докосвал който и да било. Заявявам го най-категорично и искрено, с ръка на сърцето – удар, шамар или докосване дори с пръст от моя страна към страничния съдия, не е имало. Лайнсменът Станимир Димитров е племенник на бившия кмет на Община Георги Дамяново, който е и настоящ спонсор на Шурданица и областен управител на Монтана – Дилян Димитров“, казва Стефанов.

И още един любопитен факт – след мача главният съдия, който е рефер на Ком и в предишния мач за първенство срещу Расово, пита 4 пъти трима различни души – президентът на Ком и още двама футболисти, кой е върнал топката, за да знае на чие име да запише автогола.

„Съдийската брига въобще не е видяла ситуацията, неадекватни са, не знаят къде се намират. Не виждат кой е човекът, който е 1.80 м, и ми връща топката, а виждат как топката преминава голлинията с една педя? Около целия случай има много въпросителни, които трябва да се изяснят. Аз настоявам за очна ставка с тези хора, ако трябва и на детектор на лъжата ще се явя, но ще отстоявам правата и името си. Повтарям ви – нямам физически контакт със съдиите, освен преди мача, когато се поздравихме, и след края, когато също им стиснах ръцете, въпреки че не заслужаваха“, коментира вратарят на тима от Берковица.

Асен Стефанов заяви, че той и ръководството на Ком ще си търсят правата по всички възможни начини и ще подадат контра жалба.

„Те си измиват ръцете, че не сме подали жалба срещу съдийството един час след мача. Това също е безумно, тъй като ние претенции от съдийството имаме, но не сме искали да подаваме жалба. Не ни интересува, че сме загубили мача. Интересува ме моето наказание от една година. Аз мога ли да знам един час след мача какво ще са решили те, за да подадем жалба? А и това са две различни неща – едното касае съдийството, а другото решението на ДК три дни след мача. А сега следва и новото безумие – от Областния съвет ми казват, че не мога да подам жалба срещу решението, тъй като няма такава срещу съдийството до един час след мача!?„, допълва вратарят.

Какви ще са следващите действия на хората от Ком Берковица?

„Ще свикаме извънредна сбирка на УС и ще решим какво да правим – дали да продължаваме участието си. Хората, които са навърте в нещата в Зоналния съвет, знаят за какво става дума и сега тези твърдения се затвърждават, че там има нещо странно и някой не си върши работата както трябва. Има нещо гнило. Сигурно гостите от Шурданица имат големи амбиции, искат първото място – пожелавам им го, тъй като нашата цел този сезон не е то. С повечето от съперниковите футболисти сме приятели, познаваме се, стиснахме си ръцете след мача, тъй като е спортсментско и бяха по-добри. Но не е редно да се побеждава по този начин, не е морално, не е честно. В Берковица никога не е имало проблем между феновете и съдиите, които в повечето случаи свирят 70:30 в полза на гостите. Но знаят, че там е спокойно, не седят край тъча привържениците с бутилки бира, за да псуват и хвърлят по футболистите. При нас не е имало никога проблем от това естество. Тази година ще ни е нулева, няма значение дали ще сме трети или девети. Ние ще сме отборът, който от следващия сезон ще играе в Трета лига от тази Окръжна група. Това е нашата цел. Разликата между Първа, Втора и Трета лига у нас е много малка, докато между третото ниво и окръжните групи е направо пропаст, огромна яма. Затова искаме да изградим отбор, да покажем, че сме готови, защото не искаме само да бъдем участник във „В“ група, а да направим и нещо запомнящо се“, завършва с дългосрочните планове Асен Стефанов.