Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме нов материал на Любомир Лозанов, който прави задълбочен анализ на представянето на Лео Меси и Кристиано Роналдо през годините.


Отдавна Лионел Меси и Кристиано Роналдо престанаха да бъдат просто много добри футболисти.  Ако ги наречем футболни легенди, отново няма да сме докрай прецизни. Защото това са титани на световния спорт, които остават в историята редом до имена като Пеле, Мохамед Али, Майкъл Джордан, Роджър Федерер, Майкъл Фелпс, Юсеин Болт, и т.н. Меси и Роналдо. Те пренаписаха традициите, промениха правилата, счупиха рекордите. И нито за момент не показаха признаци на задоволство, а точно обратното – гладът им се засилваше с всяко ново постижение. Талант, желание за победа, вяра в собствените възможности, дисциплина, постоянство. Това са магическите съставки, от които е замесен техният успех. Благодарение на тези качества, бедното момче от Мадейра, в което никой не вярваше, се превърна в един от идолите на Манчестър. А едно друго момче от Росарио, прекалено дребно за възрастта си, накара милиарди хора по земното кълбо да повярват в чудеса.

Пътешествието към върха за Роналдо започна през 2002 година с екипа на Спортинг Лисабон. Само година по-късно той вече беше бижуто в селекцията на Манчестър Юнайтед, чието развитие всички следяха с вълнение. Меси започна през 2004 година, но само две години по-късно имаше на сметката си спечелена Шампионска лига, а Марадона го бе обявил за свой наследник. Но все още не бяха сред най-добрите в света. Всичко се промени през 2007 година. Това беше година, в която Меси и Роналдо се превърнаха от едни обещаващи млади таланти и добри играчи в най-добрите в света. Кой е очаквал, че ще се задържат толкова време на върха?

2007
Роналдо наложи хегемония във Висшата лига, може би най-силното първенство в света по това време. Заради физическият стил на лигата, Роналдо беше развил първокласни физически качества – сила, скорост, отскок, издръжливост. Към тези умения можем да добавим вродената му техника, както и способността да играе с всяка една част на своето тяло еднакво добре. Крайният резултат беше перфектно смазана машина за убиване.

Едва 19 годишен, аржентинецът Лионел Меси се превърна в най-впечатляващият играч в Ла Лига и в ключов такъв за Барселона, измествайки великият Роналдиньо от тази позиция.Успя да отбележи хеттрик срещу Реал Мадрид, а също така да отбележи феноменален гол срещу Хетафе, сравним единствено с изпълнението на Марадона през 86‘. Подобни дрибъл, пас и поглед върху играта не прилягаха на един 19 годишен хлапак. Но Меси тепърва загатваше за своя потенциал.

Кака е единственият футболист, побеждавал Меси и Роналдо в борбата за Златната топка. Бразилецът го направи, не защото притежаваше по-впечатляващи качества от двете суперзвезди, а защото успя да спечели Шампионска лига и Копа Америка през съответната година.

2008
Роналдо завладя Европа и света, печелейки Шампионска лига и Световното клубно първенство. Върховият момент за него беше голът му срещу Петър Чех в дъждовната нощ в Москва. Спечели Златната обувка и Златната топка. На европейското изведе Португалия като капитан, едва 23 годишен.

Плътно зад него стоеше Лео Меси, който продължи да изумява света със способностите си, но едно нещо му липсваше, за да бъде категорично най-добрият – отборните успехи.
Трети в надпреварата беше Фернандо Торес, който стана европейски шампион.

2009
Португалската суперзвезда не успя да повтори бляскавото си представяне от предходната година, но въпреки това се отчете с някои впечатляващи голове – срещу Порто и Арсенал в Шампионската лига, като този срещу Порто бе избран и за гол на годината. През лятото на 2009 Кристиано се превърна в най-скъпият трансфер в историята, преминавайки в Реал Мадрид за сумата от 94 млн. евро.  

Под ръководството на Пеп Гуардиола Меси успя да разгърне целият си потенциал и да го прояви по смазващ за противниците си начин. Не само, че Барселона спечели требъл за сезон 2008-2009, но се превърна в единственият клуб в историята, печелил секступъл. Докато при предишния треньор Рийкард Меси бе използван единствено като крило, и то ляво, при Гуардиола той бе поставен отдясно, а в същото време бе натоварен с функцията на „фалшива“ деветка. 

В резултат на това головете му се увеличаха, а върховите моменти на аржентинеца бяха двата гола срещу Реал Мадрид при разгрома с 6-2 на „Бернабеу“, и голът с глава на финала в Рим. Финал, игран срещу Манчестър Юнайтед, воден от големият противник Кристиано Роналдо. Меси взе Златната топка за първи път, а трети в класацията остана неговият съотборник Шави.

2010
Въпреки, че наниза 33 гола в 35 мача, първия сезон на Роналдо в Реал Мадрид бе определен като разочароващ. Белите не успяха да спрат Барселона в Ла Лига, а в Европа отпаднаха още на осминафиналите от Лион. Португалецът отнесе и критики за представянето си на световното в ЮАР. Поражението с 5-0 от Барселона в края на 2010 година даде повод на някои критици да заключат, че Роналдо е поредният голям талант, който няма да успее да се реализира в Реал Мадрид.

Меси продължи да бележи гол след гол. Най-паметните му представяния бяха мачовете срещу Реал Сосиедад и Арсенал, в които отбеляза съответно 3 и 4 гола. През сезон 2009-2010 спечели Златната обувка като счупи клубния рекорд на Барселона, вкарвайки 47 гола във всички турнири. В края на годината Лео спечели втора поредна Златна топка. Зад него останаха съотборниците му Иниеста и Шави, които станаха световни шампиони с Испания.

2011
През 2011г. Роналдо доказа, че е специален играч и категорично се върна в битката за най-добър футболист в света. Представянето му беше повече от впечатляващо – вкара 53 гола в 53 мача за сезон 2010-2011, а върховият момент беше, когато вкара победният гол с глава на финала за Купата на Краля именно срещу душманите от Барселона. През същата година Роналдо стана първият футболист, който вкарва 40 гола в Ла Лига, и първият, който печели Златната обувка с два различни отбора. Под ръководството на Жозе Моуриньо Роналдо изгради един по-малко атрактивен стил на игра, но далеч по-ефективен. Голмайсторското му умение достигна друго ниво, но пък за сметка на дрибльорските му умения.

Меси и Барселона отново унищожиха всякаква конкуренция, както в Испания, така и в Европа. Аржентинецът отбеляза 53 гола за сезон 10/11, но най-паметните му мигове бяха в Шампионска лига, където наказа Арсенал, Реал(вкарвайки с  дрибъл от центъра), и Юнайтед на финала. Съумя да отбележи и в мача за Суперкупата на Европа, вкара победният гол за Суперкупата на Испания, и отбеляза два гола на Сантос на финала на Световното клубно първенство. В крайна сметка, отново Лео взе Златната топка, а неговият съотборник Шави остана трети. 

2012
През тази година Кристиано счупи всичките си рекорди. Не само, че вкара 60 гола за сезон 2011-2012 във всички турнири, вкара и 46 гола в Ла Лига, но и съумя да вкара невероятните 63 гола за календарната година. Най-важното беше, че този път головете на Роналдо носеха повече успехи за Реал – белите спечелиха Ла Лига, както и Суперкупата на Испания, а в Шампионската лига достигнаха до втори пореден полуфинал, където отпаднаха от Байерн след изпълнение на дузпи. На европейското първенство Роналдо изведе страната си до полуфинал, където „мореплавателите“ изгубиха от бъдещия стар шампион Испания, отново след дузпи.

Барселона успя да спечели единствено Купата на Краля, но това не попречи на Лео Меси отново някак си да засенчи големият си конкурент. Меси вкара 50 гола в Ла Лига за 11/12, 73 гола във всички турнири(световен рекорд!), и 91 гола за календарната година(друг световен рекорд), както и взе втора Златна обувка. Нещо повече, Меси се превърна в голмайстор номер 1 за Барселона в Ла Лига, едва на 25 години. И отново грабна рекордна 4-та Златна топка. Паметно остава представянето му срещу Байер Леверкузен, когато вкара 5 гола в един мач в Шампионска лига. Трети за наградата остана неговият съотборник Иниеста, станал европейски шампион. 

2013
През тази година Байерн успя да спечели требъл, а моторът на отбора се казваше Франк Рибери. Въпреки това, френското крило остана в сянката на двете суперзвезди.
Роналдо не успя да спечели отборни трофеи, но статистиката му продължи да бъде все толкова извънземна – 69 гола и 17 асистенции в 59 мача. Върховите му моменти бяха срещу Северна Ирландия и Швеция, когато вкара два хеттрика и класира „мореплавателите“ на Мондиал в Бразилия. В крайна сметка, Роналдо вдигна Златната топка за втори път в кариерата си.

През сезон 2012/13 Меси успя да вкара 33 гола в 23 поредни мача, с което постави нов световен рекорд. В края на сезона аржентинецът стана първият футболист в историята, печелил Златната обувка 3 пъти. През юли 2013 г. Меси имаше 4 Златни топки и 3 златни обувки срещу 1 Златна топка и 1 Златна обувка за Роналдо. Сякаш бе ясно кой от двамата е по-добър. Но точно тогава Лео Меси претърпя няколко тежки контузии, заради които пропусна немалко мачове. В края на годината той имаше 45 гола в 46 мача, а Барселона бяха разбити с 7-0 на полуфиналите в Шампионска лига, и това предопредели второто място на Меси в тройката за Златната топка.

2014
Въпреки отпадането в Бразилия още в груповата фаза, никой не оспори Златната топка на Роналдо през 2014 година. Португалецът успя да спечели Шампионската лига, вкарвайки рекордните 17 гола в надпреварата през сезон 13/14, включително и на финала, превръщайки се в първия футболист, който вкарва на финали в Лигата с два различни отбора.  За календарната година записа 61 гола и 20 асистенции в рамките на 60 мача.

Контузиите продължиха да преследват Лео Меси и през първата половина на годината, не успя да спечели трофеи, мнозина го обявиха за „приключил“ с големия футбол,  но въпреки това статистиката му беше 58 гола и 22 асистенции за 66 мача, по-лоша единствено от този на Роналдо. Върховият момент за Меси настъпи на световното, където изведе Аржентина до второто място в надпревара, и бе избран за играч на турнира. В края на годината подобри още два рекорда – стана голмайстор номер 1 в историята на Ла Лига и на Шампионската лига.
Трети завърши Мануел Нойер, който стана Световен шампион с Германия.

2015
На пети февруари същата година Роналдо навърши 30 години и очакванията бяха, че формата му ще започне да отслабва осезаемо. За сезон 2014/15 Роналдо отбеляза 61 гола и 24 асистенции в 54 мача – най-доброто му индивидуално представянето. В Ла Лига вкара 48 гола, а в Шампионската лига стана голмайстор за четвърти път. Успя да спечели рекордна четвърта златна обувка, а през август същата година се превърна в най-добрия голмайстор в историята на Реал Мадрид, постижение, което му отне едва 6 години. В края на годината Роналдо продължи с рекордите и подобри още един, вкарвайки 11 в групите на Шампионска лига. За годината имаше 57 гола и 17 асистенции в 57 мача.

През тази година станахме свидетели на голяма промяна в играта на Меси. С напредването на годините на Шави и Иниеста Барселона изгуби своята стабилност в средата на терена. Това наложи връщането на Меси все по-назад и в някои случаи дори използването му като плеймейкър, под ръководството на Луис Енрике. Трябва да се отбележи, че Алехандро Сабейя, в ролята си на национален селекционер на Аржентина, започна да използва Меси по същия начин след 2011 година. Всичко това възроди Барселона, а отборът се превърна в единственият, успявал да спечели требъл два пъти. Черешката на тортата дойде при разгрома с 0-4 над Реал на Бернабеу. Меси стана и асистент номер 1 в историята на Барселона и Ла Лига. Незабравимо остава представянето му срещу Байерн в Шампионска лига, както и онзи извънземен гол срещу Атлетик Билбао за Купата на Краля. Освен всичко това, Меси изведе Аржентина до втори пореден финал, този път на Копа Америка, нещастно изгубен от Чили след дузпи. В крайна сметка, аржентинецът завоюва пета поредна Златна топка, а трети остана съотборникът му Неймар.

2016
Роналдо изведе Реал до нови клубни трофеи, отбелязвайки голове срещу Рома, хеттрик срещу Волфсбург, решаваща дузпа на финалът в Лигата срещу Атлетико, и хеттрик на финалът на Световното клубно първенство. Решаващи се оказаха и головете му срещу Унгария, които изкараха Португалия от групите на Евро16‘. А заслугата за европейската титла на Португалия като капитан беше неоспорима. На всичкото отгоре стана първият футболист, разписал се на четири различни европейски първенства, а общата му бройка голове на тях е девет, с което дели първото място с Платини.

Освен това, държи и рекорд за най-много голове в квалификации на европейски и световни футболни финали. За календарната година отбеляза „само“ 55 гола в 57 мача, което е най-слабото му постижение от 2010 година насам. Меси изведе Барселона до дубъл и Суперкупа на Испания, а също така отново достигна до финал на Копа Америка с Аржентина, отново изгубен. И въпреки, че не успя да спечели международни трофеи, индивидуалното му представяне беше категорично извън всякакви представи.
Трети за наградата остана Антоан Гризман, който се отчете с два изгубени финала.
 

2017
През сезон 2016/17 Роналдо се отчете с 42 гола, което е най-слабото му представяне от сезон 2009/10 насам. Но мнозинството от тези голове имаха огромна тежест за клубните успехи на Реал. Именно Роналдо собственоръчно измъкна няколко тежки мача за Реал в Ла Лига, а в Шампионската лига се отчете с хеттрици срещу Байерн и Атлетико, както и с дубъл на финала срещу Ювентус. Стана голмайстор на Шампионска лига за рекорден шести път. Роналдо беше ключов за всички успехи на Реал през годината, а представянето му за Португалия в квалификациите бе безапелационно.

Меси успя да спечели само един клубен трофей тази година, но индивидуалното му представянето за Барселона и Аржентина не оставя никакви съмнения, че и тази година той ще присъства в тройката за Златна топка за рекорден единадесети път! Още повече, че успя да спечели своята четвърта златна обувка, изпълнявайки функциите на халф през по-голямата част от времето си на терена!

Който и от двамата да спечели Златната топка, това няма да помрачи наследството на загубилия по никакъв начин. Роналдо и Меси притежават два коренно различни стила, две различни философии, играят за отбори, между които има огромна вражда. След всички тези години на невероятни голове, трофеи и рекорди, двамата съумяха да запазят най-важното нещо в себе си - гладът за успехи. 

А уважението, което демонстрират един към друг, както и към своите фенове и критици, показва, че Роналдо и Меси са големи на терена, но са големи и извън него. Никой не знае още колко дълго време  те ще бъдат на върха. Колкото и да бъдат отписвани, те винаги се завръщат. Но има едно нещо, което те не са успявали да спечелят в славните си кариери. Догодина, в Русия, те ще имат възможността да го направят. Най-вероятно това ще бъде тяхната лебедова песен. А ние можем единствено да гледаме и да се възхищаваме.

 

П.С: Към днешна дата Кристиано Роналдо има 615 гола и 200 асистенции в 873 мача, а трофеите му са 24. От друга страна, Меси е 583 гола и 234 асистенции в 718 мача, както и с 30 трофея. Роналдо има 0.70 гола средно на мач, а Меси е 0.81 гола средно на мач. Кой е по-добър?