Предлагаме ви класацията на сп. "Тийн Дайджест" за най-мразените футболни отбори в Европа.

10. Ливърпул

Много футболни фенове не харесват червените от Мърсисайд заради спомените за времената, в които те мачкаха наред в Англия и в Европа. Освен това тимът от "Анфийлд" се слави като отбор, вкарал доста важни късни голове през годините и който има повече късмет, отколкото заслужава. Под ръководството на Жерар Улие и Рафа Бенитес пък Ливърпул сe прочу с прекалено дефанзивната си игра.

9. Барселона

Каталунците имат страхотна школа, която със сигурност е сред най-добрите в света. Смята се, че Барса играе "красив" футбол и при положение, че разчита на доста собствени юноши, каква е причината за омразата, която поражда?

Работата е там, че в последните години играчите в синьо и червено се прочуха като симуланти. Освен другото, още се помнят няколко спорни съдийски решения в полза на каталунците в Шампионската лига. Пък и стилът "тики-така", включващ безброй подавания, не се нрави на всеки. Красотата във футбола е въпрос на вкус и лични предпочитания и когато медиите се прехласват по играта на каталунците, с това често събуждат недоволството на запалянковците с по-различна представа за футбола.

8. Реал М

Реал М е най-луксозният футболен клуб в света и има супербогат президент. Флорентино Перес държи всяко лято да довежда по една суперзвезда на "Сантяго Бернабеу". Той е прочут с огромните суми, които плаща за гръмките си трансферни удари и мнозина твърдят, че Перес използва футбола и Реал само за да помпа собствената си репутация.

7. Челси

Челси е изключителен отбор, но мнозина мразят лондончани, които разместиха традиционната футболна йерархия на Острова и в Европа, благодарение на милиардите на Роман Абрамович. Повечето фенове смятат, че последният дори не си дава труда да харчи парите си за играчи, които действително са нужни на лондончани, а просто привлича всеки футболист, който му направи впечатление.

6. Арсенал

Топчиите са мразени заради времето, когато мениджър на клуба бе Джордж Греъм. Под негово ръководство тимът спечели две шампионски титли, КНК и още няколко трофея в периода между 1986 и 1995 г., но противниковите фенове обвиняваха Артилеристите, че играят скучно.

Имиджът на клуба се промени, откакто начело застана Арсен Венгер. Ироничното е, че "скучният" Арсенал на Греъм се представяше по-успешно в Европа, отколкото тимът на французина. При това успехите на Венгер начело на Артилеристите секнаха скоро след като и последните представители на старата гвардия на Греъм – Мартин Киоун и Рей Парлър - напуснаха тима през 2004 г.

5. Лийдс

Ако помолите повечето футболни фенове в Англия да изброят най-омразните си отбори, голяма е вероятността да споменат Лийдс. По време на мачовете с белите противниковите фенове често им посвешават специални обидни песни.

Корените на този феномен вероятно могат да бъдат бъдат проследени до края на 60-те и първата половина на 70-те г. на миналия век. Тогава тимът на мениджъра Дон Риви, в който блестят играчи като Норман Хънтър, Били Бремнър, Питър Лоримър, Джеки Чарлтън, Джони Джайлс и Алън Кларк, печели две шампионски титли, Купата на Англия, Купата на Лигата, постиги успехи и в евротурнирите. Белите обаче редовно са критикувани от журналистите, че практикуват дефанзивен стил на игра и действат прекалено грубо.

4. Естудиантес

Аржентинците са мразени на Острова заради финала за Междуконтиненталната купа срещу Манчестър Юн през 1968 г. Тогава Естудиантес печели с 1:0 мача на свой терен, а на "Олд Трафорд" измъква равен 1:1. Аржентинците обаче действали брутално, а червените картони и свирепите влизания за тях били ежедневие.

3. Ювентус

Италианският гигант е печелил всички възможни трофеи в света. При все това, бианконерите са едновременно най-обичаният и най-мразеният тим в Италия, защото съдиите ги подпират твърде често. През 2006 г. пък тимът бе лишен от две шампионски титли и пратен в Серия Б заради оказване на натиск върху реферите.

2. Байерн

Също като Ювентус, Байерн буди омраза не на последно място заради множеството си успехи. Историята започва още от 70-те г., когато баварците започват да мачкат на континталната сцена, като печелят КЕШ три пъти поред.

На финала през 1975 г. френският съдя Мишел Китабджян реже лошо споменатият вече Лийдс на Дон Риви, като не дава две дузпи на англичаните. Година по-рано пък баварците изравняват на магия в 119-ата мин. срещу Атлетико М с далечен шут на Шварценбек, преди да спечелят преиграването с 4:0. При това на домашната сцена Борусия (Мьонхенгладбах) печели дуела с баварците (5 титли срещу 3) през 70-те г.

И до днес Байерн, подобно на Юве в Италия, е най-популярният клуб в страната си, но всеки, който не е фен на баварците, ги мрази и в червата си.

1. Манчестър Юн

Червените дяволи са може би най-популярният клуб в света. Мнозина обаче ги недолюбват по няколко причини. Първата е, че журналистите в Англия винаги фаворизират Юнайтед, може би заради спомена за трагедията с "бебетата на Бъзби", загинали в самолетна катастрофа през 1958 г.

Успешната серия на манчестърци в последните над 20 години и агресивното поведение на мениджъра им сър Алекс Фъргюсън също изиграват своята роля.

Не на последно място, противниковите фенове не могат да простят на Юнайтед двете късметлийски победи в Шампионската лига. През 1999 г. Червените дяволи се измъкнаха наистина дяволски срещу Байерн, когато бяха тотално надиграни, но спечелиха с два гола след корнери  след 90-ата мин.

През 2008 г. пък Челси щеше да спечели финала срещу Червените дяволи, ако Джон Тери бе точен при дузпите, но капитанът на лондончани уцели гредата и в последствие сър Фъргюсън и Юнайтед триумфираха.