Навремето спортните вестници пишеха за "валса на треньорите". Не става дума за класическа музика, нито за танци, изпълнявани от наставниците. Популярният израз се използваше в ситуациите, когато съществуваше неизвестност относно това кой ще води определен брой отбори, при наличието на група специалисти, готови да заемат въпросните постове.


Годините минават, шаблоните се променят, но същността остава. И така, още в края на април вече сме свидетели на голям брой интересни случаи в европейския футбол. По различни причини десет от водещите клубове на Стария континент има вероятност да сменят треньорите си в следващите няколко месеца.
Засега от списъка "изпадна" Интер: в последните дни генералният директор Фасоне и най-вече президентът Тохир заявиха, че Мадзари ще седи на пейката на нерадзурите и догодина. И все пак, ако черно-сините не завършат сезона подобаващо, нищо чудно в треньорския валс да се включат още "балерини".


БАРСЕЛОНА
Да започнем с отбора, претърпял най-сериозен крах. Всички казват, че успешният цикъл на Барса е приключил. Може би подобни присъди са малко прибързани, но със сигурност Тата Мартино не изглежда способен да подобри характерния стил "тики-така" на синьо-червените и да ни предложи нова версия на каталунците. Аржентинецът рискува да бъде запомнен като човека, който не успя да спечели нито един трофей, въпреки че разполагаше с нападатели като Меси и Неймар.


МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД
Ако Дейвид Мойс остане на "Олд Трафорд", причината ще бъде, че в миналото един друг шотландски мениджър започна твърде лошо престоя си начело на Юнайтед, но впоследствие се превърна в сър Алекс Фъргюсън. Червените дяволи преживяха наистина ужасяващ сезон и за първи път от цяла вечност няма да участват в Шампионската лига. На хоризонта вече се задава Юрген Клоп.


ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН
Акциите на Лоран Блан също се сринаха болезнено. И за всичко е виновен Моуриньо. Отпадането от Купата на Франция може да бъде прието с формулировката "случват се такива неща", но не и провалът на четвъртфиналите в Шампионската лига, при това след добър резултат в първия мач. Така че втората поредна титла на Франция може да се окаже недостатъчна да убеди боса Ал Келайфи да довери на Блан нова доза катарски съкровища.


МАНЧЕСТЪР СИТИ
Мануел Пелегрини вече спечели един трофей в Англия – Купата на Лигата на "Уембли". Изглеждаше, че това ще е само началото на цяла поредица от триумфи, но дойде отпадането от Шампионската лига (срещу една Барса, която, както стана ясно по-късно, не е непреодолим съперник) и харакирито в първенството. Не е срамно да загубиш минимално на "Анфийлд", но да губиш точки от последния в класирането, при положение че още имаш реални шансове за титлата – това е смъртен грях. Кой знае какво си мислят шефовете от Абу Даби…


АРСЕНАЛ
В интернет има един сайт, който се казва www.sincearsenallastwonatrophy.co.uk (откакто арсенал за последно спечели трофей). За да се открие това знаменателно събитие, се налага човек да се върне доста назад във времето. Това се случи преди 8 години и почти 11 месеца.
Арсен Венгер има уникален шанс да затвори симпатичния сайт – на финала за Купата на Англия отборът му ще играе с Хъл Сити. Ако Топчиите "занулят" броенето и успеят да удържат четвъртото място във Висшата лига, французинът ще остане на пейката, на която за първи път седна през 1996 г. В противен случай вероятно ще станем свидетели на една отдавна предизвестена раздяла.


МОНАКО

Клаудио Раниери се препъна в единственото препятствие, което изглеждаше способно да го спре по пътя към утвърждаването на позициите му в Княжеството. Той загуби полуфинала за Купата на Франция срещу скромния Гингам и възроди мита за Давид, който побеждава Голиат.
Второто място в първенството е добър резултат, като се има предвид тежката контузия на Фаркао. Но Дмитрий Риболовлев, собственик на 2/3 от акциите на клуба, може да тръгне по петите на друг руски магнат в света на футбола – Роман Абрамович – който при подобни обстоятелства смени Раниери с някой си Жозе Моуриньо.


БОРУСИЯ (ДОРТМУНД)
И във Вестфалия са напът да преживеят сезон с нула трофеи, ако не се брои Суперкупата на Германия, която се разиграва в нещо лятна контрола. Наистина, Борусия може да запази лице, като грабне и Купата на Германия, но на финала я чака Байерн (виж ти, каква изненада…). 
Иначе жълто-черните се представиха достойно в Шампионската лига и вероятно ще завършат на второ място в немското първенство. Нека да сме наясно: позициите на Юрген Клоп, който изгради истинска машина за футбол буквално от нищото в Дортмунд, са железни. Още повече, че Борусия бе тормозена цял сезон от истинска епидемия от контузии.
Работата е там, че от германския специалист се интересува силно Манчестър Юнайтед. Ако Червените дяволи проявят настоятелност, в Дортмунд може да си имат огромни проблеми с треньорския пост.


АТЛЕТИКО (МАДРИД)
В същия контекст споменаваме и отбора, който се превърна в откритието на сезона. Диего Симеоне е архитектът, проектирал сезона на мечтите за Дюшекчиите, независимо от това как ще се развият нещата в първенството (Атлетико засега е на първо място) и в Шампионската лига (предстои полуфинал с Челси).
Можете да си представите какъв интерес ще има към услугите му през лятото. Говори се даже, че Ювентус може да се опита да го отмъкне от "Висенте Калдерон", ако клубът не се разбере с Антонио Конте. Ще устои ли Чоло пред една мегаоферта? И как ще реагират шефовете на отбора от брега на река Мансанарес?


ЮВЕНТУС
Антонио Конте също не е застрашен от уволнение. Той е на крачка от трето поредно скудето с бианконерите и на полуфинал в Лига Европа срещу Бенфика. Но президентът на Ювентус Андреа Аниели тези дни поиска с ултимативен тон от наставника да потвърди, че ще продължи договора си. Разбира се, Конте би могъл да остане и да изчака контрактът му да изтече, но в подобни случаи нещата често взимат изненадващ обрат. Затова и бъдещето на Юве в този момент не е напълно сигурно.


МИЛАН
Далеч по-сложна е ситуацията в Милан. За разлика от Старата госпожа, росонерите се намират в период на болезнен спад. Резултатите са разочароващи, тимът няма да участва в следващото издание на Шампионската лига (максималното, на което може да разчита, е участие в Лига Европа). Носят се слухове за конфликти в съблекалнята, а шефовете са изнервени. През лятото може да стане всичко.
Стефано Канталупи, "Гадзета дело Спорт"