На човек, който се присмива на себе си и на съдбата, не може да му се случи нищо лошо.

Верен на горното твърдение, Клаудио Раниери, все още треньор на Монако, си позволи да се шегува със собственото си (не)ясно бъдеще начело на монегаските на пресконференцията преди двубоя срещу Аячо.

"Бъдещето ми? Ние, треньорите, сме като женените рогоносци – последни научаваме за случилото се", заяви Раниери. Който бидейки римлянин, той вероятно осъзнава отлично, че не му остава друго, освен да приеме с чест отреденото му и да изиграе своята роля, верен на девиза на гладиаторите Morituri te salutant (Отиващите на смърт те приветстват).

Освен другото, италианецът изживява дежа вю, тъй като вече изживя подобна развръзка в Челси в първата година на Роман Абрамович. В същото време Раниери отправи нещо като предупреждение към руските собственици на клуба.

"Ако Монако иска да побеждава, трябва да остана на пейката, иначе победите ще секнат. Но още нищо не се знае, аз съм напълно спокоен. Отдавна се носят слухове, но шефовете ми казват, че в тях няма нищо вярно. Аз им вярвам, защото съм силен човек", каза още Раниери.

Относно предсказанието на италианеца, че без него Монако няма да побеждава, можем само да припомним знаменитата "клетва" на унгареца от еврейски произход Бела Гутман. Под негово ръководство Бенфика печели 2 КЕШ през 1961 е 1962 г. След втория успех той поискал увеличение на заплатата, но му било отказано. Тогава той напуснал клуба и на тръгване заявил: "В следващите 100 г. Бенфика няма да стане европейски шампион".

Оттогава Орлите имат пет загуби на финал за КЕШ – през 1963, 1965, 1968, 1988 и 1990. Преди финала през 1990 легендата на Бенфика Еузебио дори се помолил на гроба на Гутман да снеме проклятието си, но напразно.