В съвременното общество пропастта между бедни и богати е по-голяма отвсякога. Футболистите са едни от най-привилегированите хора на света, но монетата, чието лице са богатството и известността, има и обратна страна.

Във вторник доведеният баща на Карлос Тевес попълни дългия списък на роднините на знаменити футболисти, отвлечени по една или друга причина. "Евроспорт" припомни няколко подобни случая.

На 3 април 2002 г. е отвлечен братът на Хуан Роман Рикелме. Кристиан, който също е футболист, бил похитен от дома на свой приятел. Той бил освободен срещу 160 хил. долара, след като прекарал 29 часа в ръцете на престъпниците.

На 28 август същата година пък бе отвлечен Хорхе Милито, бащата на Диего и Габриел, които тогава бяха играчи съответно на Расинг и Индепендиенте. Тогава братята платиха 100 000 песо и той бе освободен два дни по-късно.

Бащата на друг аржентински играч – Леонардо Астрада (понастоящем треньор), който тогава се подвизава в Ривер Плейт, остава в плен 27 дни. В крайна сметка той е освободен, а бандитите така и не дочакват откуп.

Миналата година пък бе отвлечен 18-годишният брат на играча на Тотнъм Ерик Ламела. Той бе освободен срещу смехотворната сума от 5000 евро (малко над 650 евро). Тогава полицейски източници твърдяха, че той е пострадал просто защото карал автомобил BMW и че похитителите му не са били наясно, че в ръцете им е братът на Ламела.

В съседна Бразилия също не липсват подобни случаи. В навечерието на световното първенство през 1998 г. например бе отвлечен бащата на Ромарио. Бандидите обаче решиха да го пуснат няколко часа по-късно, за да не попречат на футболиста да участва на мондиала (в крайна сметка той остана извън състава). През 2004 г. пък майката на Робиньо бе отвлечена и държана от похитителите цели 41 дни, преди да бъде пусната срещу откуп.

През 2011 и 2012 г. в Нигерия в рамките на броени месеци бяха отвлечени бащите на Кристиан Ободо (бивш играч на Перуджа, Удинезе, Фиорентина, Торино и Лече, идвал на проби и в българския ЦСКА), Джон Оби Микел (Челси) и Джоузеф Йобо (Фенербахче).

"Евроспорт" е включил в списъка на отвлечените и брата на Димитър Бербатов – Асен, за когото писа английският таблоид "Сън" през лятото на 2010 година. Тогава обаче майката на братята Маргарита категорично отрече тези твърдения.

За разлика от всички споменати случаи, за Леван Каладзе – брата на бившия защитник на Милан Кахабер Каладзе (понастоящем той е министър в родината си Грузия) – нещата приключват трагично.

Леван е отвлечен в Тбилиси на 23 май 2001 г., като похитителите отправят искане за откуп от 600 хил. евро. Тогавашният президент на Грузия Едуард Шеварнадзе обещава, че ще бъде направено всичко възможно той да бъде освободен, но това така и не става. През февруари 2006 г. пък Министерството на вътрешните работи на страната оповести, че един от осемте трупа, открити при акция на полицията в Тбилиси, е на Леван. Впоследствие бандитите, отвлекли брата на футболиста бяха арестувани в Русия, Швейцария, Франция и Грузия.