В сряда Порто надви Лил като гост в първия мач от плейофите за влизане в групите на Шампионската лига. Драконите претърпяха няколко месеца на интензивна подмяна на състава и се сдобиха с нов треньор – Хулен Лопетеги.

Вече десетина години Порто редовно привлича футболисти срещу сравнително ниски суми, като няколко години по-късно ги продава значително по-скъпо.

Това лято тенденцията бе илюстрирана от трансфера на Елиаким Мангала в Манчестър Сити. Той бе привлечен от Стандард (Лиеж) през 2011 г. срещу 6,5 млн. евро, а сумата по преминаването му на "Етихад" възлизаше на около 53 млн. Сайтът Goal.com припомни още няколко звезди, минали през синьо-белите от Порто. Трябва да се уточни обаче, че части от трансферните суми прибират трети лица, държащи правата (или част от тях) на футболистите.

Хамес Родригес

Купен за 5,1 млн. евро, продаден за 45 млн.

Колумбиецът се премести в Монако миналото лято, след като сложи фланелката на Драконите три години по-рано, идвайки от аржентинския Банфийлд. През последния сезон Хамес изигра 38 мача и заби 10 гола за отбора от княжеството.

Блестящото му представяне на световното обаче доведе до нов трансфер и Хамес сложи бялата фланелка на Реал, след като Кралския клуб го купи за около 80 млн. евро.

Радамел Фалкао

Купен за 5,5 млн, продаден за 40 млн.

Фалкао премина в Порто от Ривер Плейт през 2009, отбеляза 72 гола за 3 сезона със синьо-белия екип и премина в Атлетико М.

Там той продължи да бележи със завидно темпо, преди, подобно на сънародника си Хамес, да отиде в Монако през 2013.

Фалкао започна достатъчно успешно престоя си при монегаските, но после претърпя тежка травма и пропусна Мондиал 2014.

Хълк

Купен за 19 млн., продаден за 55 млн.

Бразилецът направи четири крайно успешни сезона в Португалия, след като бе привлечен от японския Токио Верди.

През лятото на 2012 година той се премести в руския Зенит, където засега трофеите му убягват. Все пак през миналия сезон той стана голмайстор на тима от Санкт-Петербург под ръководството на Андре Вилаш-Боаш, който му бе треньор и в Порто.

Пепе

Купен за 2 млн., продаден за 30 млн.

Порто привлече Пепе от Маритимо, изкара три сезона в тима, а после отпътува за Реал през 2007 г. На "Бернабеу" той се превърна в един от най-страховитите защитници в Европа, но и в скандална фигура.

31-годишният бранител има четири червени картона с екипа на мадридчани, а на световното също успя да се "прояви", когато бе изгонен за удар с глава в лицето на Томас Мюлер.

Жоао Моутиньо

Купен за 11 млн., продаден за 25 млн. евро

Моутиньо дълго време носеше фланелката на Спортинг (Лисабон). в Порто той изкара три добри сезона, преди да премине в Монако заедно с Хамес през 2013.

Динамичният плеймейкър и опитен португалски национал веднага се утвърди като едон от най-добрите футболисти във френския шампионат.

Рикардо Куарезма

Купен за 6 млн. евро, продаден за 24,6 млн.

Подобно на Моутиньо, и той започна кариерата си в Спортинг, след което игра и в Барселона, преди да се озове в Порто през 2004 г. За Драконите той изигра 114 шампионатни мача, след което последва злополучен трансфер в Интер.

Той напусна "Сан Сиро" през 2010 г., като междувременно успя да поиграе в Челси, Бешикташ и дубайския Ал Ахли и накрая се завърна в Порто през януари тази година.

Рикардо Карвальо

Юноша на клуба, продаден за 30 млн. евро

Той бе част от състава, който триумфира в Шампионската лига през 2004 г. под ръководството на Жозе Моуриньо, когото последва на "Стамфорд Бридж" следващото лято.

В Челси той се превърна в един от най-добрите централни защитници в света, като изигра 135 мача във висшата лига за сините.

През 2010 г. той отново се събра с Моуриньо – този път в Реал (Мадрид). След три сезона на "Бернабеу", в момента и той е футболист на Монако.

Андерсон

Купен за 7 млн. евро, продаден за 30 млн.

Най-големият провал сред изброените играчи. Бразилецът дойде в Порто от Гремио през 2006 г. След само един сезон на "Драгао" сър Алекс Фъргюсън го хареса за Манчестър Юн.

Престоят му на "Олд Трафорд" обаче се превърна в кошмар. Халфът имаше проблеми с теглото и за седем години изигра малко повече от 100 мача за Червените дяволи.

След успешната си игра под наем във Фиорентина, Андерсон се върна в Юнайтед, но новият мениджър Луис ван Гал не смята да разчита на него и той вероятно ще напусне преди затварянето на пазара на 1 септември.

Уил Мартин, Goal.com

 

СПРАВКА

Други звезди, продадени от Порто в последните 10 години

2014

Хуан Итурбе (Верона) 15 млн.

Фернандо (Ман Сити) 15 млн.

2010

Бруно Алвеш (Зенит) 22 млн.

Раул Мейрелеш (Ливърпул) 13 млн.

2009

Лисандро Лопес (Лион) 24 млн.

Лучо Гонсалес (Олимпик М) 19 млн.

2008

Жозе Босингва (Челси) 21 млн.

2006

Диего (Вердер) 6 млн.

2005

Маниш (Динамо М) 16 млн.

Луис Фабиано (Севиля) 10 млн.

2004

Деко (Барселона) 21 млн.

Пауло Ферейра (Челси) 20 млн.