Легендата на световния футбол Диего Марадона защити въвеждането на видеоповторенията, въпреки че при това положение неговият гол с Божията ръка нямаше да бъде възможен и дискутиран от феновете по целия свят повече от 30 години.

Попадението е от Световното първенство през 1986-а година в Мексико е по време на четвъртфинала срещу Англия, който аржентинците печелят с 2:1 и след това печелят и втората си титла.

Това е първото попадение в мача, като Марадона скача уж да удари топката с глава в единоборство с вратаря на англичаните Питър Шилтън, но точно пред стража удря топката с ръка. Тогава след края на мача журналистите питат дали е вкарал попадението с ръка, той отговаря: Дори и да е имало ръка, тя е била Божията.

"Очевидно е, мисля за това всеки път, когато демонстрирам подкрепата си за използването на технологиите", каза Марадона в интервю, публикувано на уебсайта на ФИФА във вторник.

"Мислех си за това и със сигурност този гол нямаше да стои на листата на историята, ако имаше технология, и ще ви кажа нещо друго: в Световната купа през 1990 г. използвах ръката си, за да изчистя топката от голлинията срещу Съветския съюз.

"Имахме късмет, защото реферът не го видя. Не можеше да се използва технология тогава, но днес е различна история."

ФИФА е тествала VAR-технологията на няколко турнира преди световната купа през следващата година в Русия, включително в Купата на Конфедерациите миналия месец, но шефът на съдиите Масимо Бусака не беше особено доволен и заяви, че технологията трябва да бъде усъвършенствана.