Следващият редовен конгрес на УЕФА ще се проведе на 7-и февруари 2019-а година в Рим, това съобщи днес президентът на асоциацията Александър Чеферин. В момента в Женева в хотел Президент Уилсън се провежда извънреден конгрес и след това и заседание на изпълнителния комитет.

Догодина също ще има редовен годишен конгрес, но за него детайлите се знаят отдавна: на 26-и февруари 2018-а в Братислава. Очаквано и без никакви изненади руснакът Алексей Сорокин - председател на организационния комитет на Мондиал 2018, беше избран за член на Съвета на ФИФА от квотата на УЕФА. Той беше единствен кандидат, така че драма при избора му нямаше.

Първоначално за четирите места от зона Европа в Съвета на ФИФА претендираха петима души, но бившият президент на Футболната асоциация на Исландия Гейр Торстейнсон се отказа от участие в изборите. Виталий Мутко - предишният представител на Русия, не беше допуснат заради несъвместимост между поста във ФИФА и политическата му активност в Русия.

Така бяха избрани Деян Савичевич (Черна гора), Костас Куцокумнис (Кипър) и Шандор Чани (Унгария). За четвъртата позиция бяха насрочени изборите днес, но нямаше друг претендент освен Сорокин.