Шотландия победи Словакия с 1:0 в двубой от Група "F" на световните квалификации, игран на стадион "Хемдън Парк" в Глазгоу.

Възпитаниците на селекционера Гордън Страхан стигнаха до ценна победа, която ги доближи до баражите за Мондиала. Червен картон в началото на мача затрудни задачата на гостите.

Така шотландците вече се намират на второто място в групата си с актив от 17 точки, словаците са трети с 15. Лидер в класирането е Англия с 23 пункта. 

Първото полувреме предложи солидно количество единоборства в средата на терена, като домакините успяха да наложат лек превез.

В 23-ата минута Роберт Мак бе изгонен, след като получи втори жълт картон. Преждевременното му напускане отвори играта на двата отбора. 

Противно на логиката словаците стигнаха до първата по-сеиозна опасност в мача. Марек Хамшик и Станислав Лоботка направиха великолепна комбинация с бързо двойно подаване, но Крейг Гордън бе на мястото си.

В 36-ата минута Лий Грифитс мощен удар от границата на наказателното поле. Опитът му обаче беше блокиран от Мартин Дубравка, който реагира превъзходно, за да попречи на топката да опъне мрежата.

В края на първото полувреме Бари Банан се освободи в наказателното поле и дръпна спусъка, но опитът му беше брилянтно осуетен от един от Мартин Шкъртел.

В началото на втората част така и не пролича кой от двата отбора е с човек по-малко. В 60-ата минута Ян Грегуш овладя подаване на границата на наказателното поле и отправи завършващ удар към вратата. Той обаче не успя да вложи достатъчно сила в него и Крейг Гордън спаси с лекота.

С напредването на времето домакините показаха зъби и все повече поглеждаха към вратата на словаците. Джеймс Морисън излезе очи в очи с вратаря, стреляйки топката към левия ъгъл. Дубравка обаче внимаваше и реагира с котешки рефлекс.

В 89-ата минута късметът бе с Шотландия. Мартин Шкъртел прати неволно в собствената си врата подаване, предназначено за един от нападателите.

Шотландия - Словакия 1:0

Голмайстор: Мартин Шкъртел (89' автогол)

Шотландия: Гордън, Бера, Мългрю, Робъртсън, Тиърни, Морисън, Флетчър, Банан, Форест, Филипс, Грифитс                                           

Селекционер: Гордън Страхан

Словакия: Дубравка, Хубокан, Дурица, Шкъртел, Пекарик, Мак, Лоботка, Грегуш, Кучка, Хамшик, Немец                                                   

Селекционер: Ян Козак

Глазгоу, стадион "Хемдън Парк"                                                                                                                                                                            

Съдия: Милорад Мажич