Чили не успя да се класира за Световното първенство по футбол в Русия, но провалът им в южноамериканската кампания има горчив привкус, тъй като страната страда парадоксално заради служебната победа над Боливия.

Чили подаде жалба до ФИФА заради нередовното участие на родения в Парагвай защитник Нелсон Кабрера за отбора на Боливия в мача с Чили, завършил 1:1. ФИФА прецени, че претенциите на чилийците са правилни и им присъди служебна победа или добави две точки към вече спечелената една на терена. След това КАС потвърди решението на Световната федерация по футбол.

Но боливийците бяха пуснали на терена Кабрера и срещу Перу пет дни по-рано, когато спечелиха с 2:0. Перуанците се усетили тогава и също пуснали жалба, която била удовлетворена и ФИФА и на тях присъдила три точки.

И накрая на квалификациите се оказва, че Перу и Чили завършиха заедно с по 26 точки, но перуанците имат по-добра голова разлика и взеха 5-ото място, даващо право на бараж, докато Чили остана на 6-о място.

Ако ФИФА не беше присъдила служебни победи на Чили и Перу, то шампионите на Копа Америка щяха да имат точка повече на 5-ата позиция.

Сега обаче Перу ще се опита да си гарантира първо участие на Световно първенство от 1982-а година насам, но първо трябва да спечели баража с победителя от Зона Океания- съставът на Нова Зеландия.