Садио Мане изигра основната роля при победата на Сенегал с 2:0 срещу Република Южна Африка, с което "лъвовете" се класираха на световното първенство по футбол през 2018-а година в Русия. Крилото на Ливърпул подаде за гола на Диафра Сако след 12 минути игра, а седем минути преди полувремето негов удар се отклони от защитника Тамсанка Мхизе и влезе за втори път в мрежата на домакините за крайния резултат.

Победата изкачи Сенегал на първо място в група "D" на квалификациите в зона Африка при пет точки аванс срещу Буркина Фасо само кръг преди края на третата фаза. С това "лъвовете" си осигуриха второ участие на световно първенство след 2002-а година, когато бяха приятната изненада на турнира в Република Корея и Япония.

Петъчният двубой беше преиграване на среща от преди година, когато Република Южна Африка надви Сенегал с 2:1, но Международната федерация по футбол (ФИФА) анулира резултата заради манипулиране на резултата от страна на ганаския съдия Джоузеф Лампри.

Мане беше под въпрос за мача, но все пак излезе на терена и направи разликата между двата отбора. Той игра пълни 90 минути и подаде страхотен пас зад защитата на южноафриканците за Сако, който вкара във втора поредна квалификация.

Домакините можеха да изравнят малко преди изтичането на половин час игра, когато Лебоханг Маняма стреля силно, но уцели напречната греда. Южноафриканците в крайна сметка загубиха, но ще имат възможност да се реваншират пред феновете си в ответния мач във вторник. Дори и победа в Сенегал обаче няма да ги класира за Мондиала в Русия.