Без голямата си звезда Лео Меси, който се върна в Барселона, Аржентина допусна срамен обрат от 2:0 до 2:4 от Нигерия в контролна среща, играна в Русия.

С два гола за "Супер орлите" се отечете Алекс Иуоби, а партньорът му в предни позиции Келечи Ихеаначо се отличи с две асистенции и едно попадение. Участниците на световното първенство догодина направиха интересен мач, като за се изправиха помежду си първи път от Мондиала през 2014 г. Тогава южноамериканците се наложиха с 3:2 в груповата фаза.

Интересното е, че на шампионатите на планетата през 2010 г., 2002 и 1994 г. те отново бяха в една група и "гаучосите" спечелиха във всички случаи – 1:0, 1:0 и 2:1. В САЩ компания им правеше и бъдещият бронзов медалист България.


В днешната среща Серхио Агуеро за втори път стартира титуляр под ръководството на Хорхе Сампаоли, а звездата на Ювентус Пауло Дибала зае мястото на Меси. По крилата действаха Анхел Ди Мария и Кристиан Павон.

Атаката на африканците поведоха двамата футболисти от английската Висша лига – Келечи Ихеаначо (Лестър) и Алекс Иуоби (Арсенал), зад тях действа бившият играч на Челси и настоящ на Тянджин Теда Джон Оби Микел.

Мачът в Краснодар започна накъсано, но в 8-ата минута Пауло Дибала с отличен пас се опита да изведе Кристиан Панов, но талантът на Бока Хуниорс беше изпреварен от Уилям Трост-Еконг в решаващия момент. Малко по-късно отново халфът на аржентинския гранд се озова на изгодна позиция, този път обаче ударът му беше блокиран. До средата на полувремето чистите възможности за гол и пред двата отбора липсваха, а в 27-ата минута Евер Банега откри резултата при първата реална опасност в проверката.

Тогава Серхио Агуеро беше спънат на сантиметри от границата на наказателното поле. Зад топката застанаха асът на Севиля и Анхел Ди Мария, Банега стреля, насочи кълбото към вратарския ъгъл, Даниел Акпейи не помръдна и топката влетя в мрежата му за 1:0! Десетина минути по-късно Агуеро удвои преднината на финалиста от последното световно първенство. Павон беше изведен отлично по десния фланг, пусна пас към точката за дузпата, откъдето връхлитащата звезда на Манчестър Сити с едно докосване се разписа за 2:0!

В самия край на полувремето "Супер орлите" се върнаха в мача. Алекс Иуоби тръгна да губи контрол, но въпреки това Хавиер Масчерано го спъна. От последвания фаул Келечи Ихеаначо с прецизен изстрел до гредата матира вратаря Агустин Марчесин, за да намали изоставането на Нигерия! След почивката африканците направиха пълен обрат с попадения на Иуоби и резервата Браян Идову, като и в двата случая асистира Ихеаначо.

В 52-ата минута нападателят намери със страхотен пас острието на Арсенал и той с удар от движение възстанови равенството – 2:2! Само 120 секунди по-късно символичните гости сензационно поведоха. При бърза контра Ихеаначо продължи към защитника на Зенит Санкт Петербург, който без да се забавя преодоля вратаря с изстрел в долния ляв ъгъл за 3:2 за Нигерия.

Четвърт час преди края Иуоби се разписа за втори път в двубоя, с което сложи точка на спора. След подаване на Ахмед Муса, той буквално развинти Масчерано и със силен удар направи резила за Аржентина пълен.

Аржентина – Нигерия 2:4

Голмайстори: 1:0 Банега (27), 2:0 Агуеро (36), 2:1 Ихеаначо (44), 2:2 Иуоби (52), 2:3 Идову (54), 2:4 Иуоби ( 74)

Аржентина: Марчесин, Отаменди, Пецела (80-Инсула), Масчерано, Ди Мария (77-Ригони), Ло Селсо (58-Гомес), Перес, Банега, Павон (77-Пероти), Дибала (63-Белуши), Агуеро (46-Бенедето)
Селекционер: Хорхе Сампаоли

Нигерия: Акпейи (46-Узохо), Шеху (46-Ебуеши), Авазием, Трост-Еконг, Балогун (61-Омеруо), Айна (46-Идову), Огу, Микел, Ндиди, Иуоби, Ихеаначо (70-Муса)
Селекционер: Гернот Рор

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/v9nEWtEdkmc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>