Крилото на България и Болтън Мартин Петров ще застигне идола си Христо Стоичков по брой на мачовете с националната фланелка в двубоя с Англия. Срещата е утре на стадион "Уембли" в Лондон.

Бившият играч на ЦСКА, Сервет, Волфсбург, Атлетико (М), Манчестър Сити и сегашна звезда на Болтьн ще облече за 83-ти път екипа на "А" отбора ни.


Толкова срещи за България изигра и единственият българин, спечелил "Златната топка". Интересното в случая е, че Марто дебютира за националния ни отбор в квалификация именно срещу Англия, когато пък Стоичков се отказа.

На 9 юни 1999 г., на стадион "Българска армия", двамата са на терена рамо до рамо за първи и последен път в евроквалификация с островитяните в продължение на 13 минути.

В първия си мач за А отбора 20-годишният тогава врачанин влиза в игра на почивката, но прегаря в желанието си за изява и злощастно е изгонен от холандския арбитър Марио ван дер Енде още в 58-ата минута.

Петров напуска игрището със сълзи на очи, успокояван точно от Ицо.
Интересна подробност е, че тогава в състава на България е и днешният селекционер Станимир Стоилов, а цял мач играе и Стилиян Петров.