България започна европейската си квалификационна кампания по най-тежкия възможен начин, със загуба от Англия на "Уембли" с 4:0. Четата на Мъри просто не успя да се противопостави на "Трите лъва", а малкото смислени неща в атаката ни бяха опропастени с лекота от нападателите ни.

Мнозина очакваха чудо. От една страна заради слабата игра на албионците в ЮАР, а от друга заради много контузени звезди - Тери, Рио, Лампард и Крауч. А какво ли би било ако те играеха?


Големият герой за островитяните се казва Джърмейн Дефоу, който бе безмилостен и наниза хеттрик във вратата на Николай Михайлов, който пък надали е много щастлив, че в първия си състезателен мач с фланелката на националния ни тим, допусна четири попадения.


През целия двубой домакините контролираха събитията, а през първото полувреме ни вкара само един гол, след груба грешка в защитата ни още 3-та минута. След почивката възпитаниците на Капело се развихриха и показаха, че дори и ранени, те абсолютно заслужават да бъдат считани като фаворит в групата ни.


Бившият капитан на трикольорите Димитър Бербатов беше на трибуните на "Уембли", а преди мача пожела успех на сънародниците си. Надали обаче Митко е останал очарован от играта в атаката ни, а и като цяло.




Въпреки огромните очаквания, доказателство за които бе и анкетата в Gol.bg, според която 34% от феновете се надяваха на победа, а 24% на равен, въпреки тях двубоят започна по най-лошият възможен начин - с гол от съблекалнята.

Още в 3-та минута Джърмейн Дефоу успя да опъне мрежата на Ники Михайлов, след прекрасна атака, започната от Руни и преминала през Ашли Коул. Бранителят на Челси бе намерен в наказателното ни поле и от малък ъгъл опита да простреля вратаря на Твенте, но стражът ни спаси, след което новоразведеният бранител подаде към нападателя на Тотнъм и той от пет метра на празна врата вкара.


Това бе и най-бързият гол, който Англия вкарва в състезателен мач от 1998 година насам, когато в първия си мач от квалификационната кампания губи с 1:2 от Швеция като гост, но Шиърър открива резултата още във 2-та минута. Именно това бе и единственият мач, който албионците са загубили в откриването на квалификациите за европейско първенство.


След попадението играта се успокои, а островитяните без излишни усилия контролираха мача. Единствено пробивите на Уолкът изглеждаха опасни, но защитата ни някак успяваше да се справи.


Затишието донесе и първият ни и единствен шанс за полувремето. Той обаче далеч не бе наше дело, а просто Джонсън опита да си вкара автогол. След едно центриране в 20-та минута бранителят на Ливърпул засече топката в наказателното поле, но вместо в аут я прати във вратата на тима си. За негов късмет обаче Джо Харт внимаваше и улови.


С това се изчерпаха и всички интересни ситуации пред стража на Ман Сити. За наш късмет те не бяха много и пред Михайлов. Единствен Милнър успя да го застраши с един удар в 41-та минута, но след като Илиян Стоянов протегна крак, топката излезе в корнер.


След почивката на терена на "Уембли" стана далеч по-интересно. Още в 50-та минута Руни опита технично да прехвърли Михайлов от около 25 метра и за малко не успя. Все пак младият ни вратар успя със сетни сили да избие в корнер.


Три минути след това дойде и първата възможност за трикольорите, която ние сами си създадохме. След далечен пас Божинов изведе Попов и бившият капитан на Литекс опита да прати топката в далечния ъгъл, но не намери рамката на вратата.


Капело трябваше отново да изпита вкуса на травмите, след като при едно не особен опасно съприкосновение Доусън получи контузия в коляното и бе заменен принудително от Кейхил.


В 60-та минута дойде и втората прекрасна възможност за "лъвовете" пред Харт. Този път Марто проби по фланга и върна топката прекрасно към Пелето, който обаче стреля право в английския вратар и пропусна златен шанс.


Некадърното отиграване на Ангелов обаче ще тежи на съвестта ми у заради факта, че веднага след това англичаните организираха мълниеносна контраатака, на върха на която Дефоу се оказа сам срещу Михайлов и елегантно мушна топката между краката на вратаря ни за 2:0.


Четата на Мъри бе стъписана и обезсърчена, а две минути след попадението можеше да регистрира и трето. След центриране на Джерард Кейхил се размина с топката пред погледа на Михайлов.


В 65-та дойде и най-чистият шанс за България. След една груба грешка в английската защита Рангелов се озова сам самичък срещу Харт, но вместо да намали резултата, той би право в него и си пролича защо търка скамейката в Борусия Дортмунд.


Десет минути след това Михайлов отново трябваше да показва класа. Джерард топовно стреля и младият страж успя да парира, след което под носа на Дефоу изби топката встрани.


В 84-та минута влезлият като резерва Адам Джонсън направи това, което Уолкът не успя полувреме и половина. Младото крило на Англия успя да пробие в наказателното ни поле, хвана в крачка вратаря ни и пусна топката в близкия ъгъл за класическото 3:0.


Това обаче далеч не бе всичко. Англия реши да се реваншира пред собствените си фенове за резила на Световното в ЮАР и в 85-та минута, при поредната прекрасна контраатака Руни изведе Дефоу, който с лекота простреля Михайлов за 4:0. За наш късмет, голмайсторът на Тотнъм се контузи и нямаше после кой да вкара още.


Слава богу, повече голове нямаше. Слава богу, защото ако имаше, те щяха да са в нашата врата. Нищо обаче не свършва с тази загуба. Във вторник националите ни приемат Черна Гора и няма да е зле Мъри да помисли малко повече за играта в защита.


За Англия това е 11 поредна победа на "Уембли", с което островитяните подобриха предишния си рекорд от 10 триумфа, установен от 1954 до 1957 година.

Англия - България 4:0


1:0 Дефоу (3)

2:0 Дефоу (61)
3:0 Джонсън (83)
4:0 Дефоу (85)

Англия: Харт, Джонсън, Коул, Доусън (57, Кейхил), Джагиелка, Джерард, Уолкът (74, Джонсън), Бари, Милнър, Дефоу (87, Йънг), Руни

България: Михайлов, Стоянов, Иванов, Миланов, Манолев (66, Минев), Ангелов, Янков, Божинов (63, Рангелов), Петров, Попов (79, Пеев), Мартин Петров