България изигра велик мач срещу Уелс, тресна "драконите" с 1:0 насред Кардиф и отново е в играта за еврофиналите. Единственото попадение в двубоя заби Ивелин Попов в 48-ата минута.

Футболистите ни изиграха отлично тази среща и заслужено се поздравиха с победата. Момчетата на Лотар Матеус бяха истински лъвове на терена и схрускаха "драконите" от Уелс.

България от дълго време не бе изглеждала по подобен блестящ начин на футболния терен - борба, преса, здрави единоборства, сигурен вратар и защита, подвижна халфова линия, бързи контраатаки и мощни нападатели.

Футболистите ни се забавляваха на терена, технично разцъкваха, създаваха положения, вкараха красив гол и логично пометоха Уелс. На стадион "Кардиф Сити" националите ни бяха отбор.

Изиграха тази среща, като едно цяло. Показаха ни, че този състав има бъдеще и дано победата над Уелс е само началото на възходите ни в Група "G", където за жалост записахме вече загуби от Англия и Черна гора.

Трябва обаче да се признае, че срещу Уелс на моменти допускахме елементарни грешки и благодарение на Николай Михайлов, който направи изключителни спасявания, не получихме гол.

Едно голямо "Благодаря" и за Лотар Матеус, който ни извади от калта и доказа, че разбира тази велика игра.


Срещата на стадион "Кардиф Сити" започна лудо с положения и пред двете врати. В 8-ата минута Ивелин Попов проби мощно през центъра, но Дани Колинс успя да го настигне и да изчисти топката в ъглов удар, след изпълнението на който Георги Пеев стреля, но Хенеси с мъка спаси.

Отговорът на домакините бе мигновен. Бейл навърза Бодуров отляво, центрира остро в наказателното поле на България, където Вон технично пропусна към Крис Гънтър, който от малкото наказателно поле стреля по диагонала, но за щастие топката профуча до дясната греда на Михайлов.

Последва положение за "лъвовете". "Драконите" сгрешиха при изнасянето на топката, която попадна в Мартин Петров, който напредна по лявото крило и изстреля страховита тупалка от границата на наказателното поле, но Уейн Хенеси отново спаси Уелс.

Постепенно страстите се уталожиха и темпото на игра падна, като действията се развиваха основно в средата на терена, без голови положения пред Михайлов и Хенеси.

В 29-ата минута Ивелин Попов и Марто Петров разнебитиха с пасове защитата на домакините, при което Попето се освободи и стреля от дъгата на наказателното поле, но Вон блокира шута му.

Малко по-късно неприятна контузия получи Вальо Илиев, който до този момент правеше страхотен мач. Защитникът се хвана за бедрото и бе изнесен на носилка, като на неговото място влезе Павел Виданов.

Преди почивката Ники Михайлов спаси България. Стив Морисън надскочи Иван Иванов и от точката на дузпата с глава стреля в левия ъгъл, но Ники показа класа и отрази.


България започна лудо второто полувреме и след пропуск на Марто Петров последва гол на Ивелин Попов. В 48-ата минута Георги Пеев проби отдясно и намери Ивелин на точката на дузпата, който финтира Колинс и с мощен шут опъна мрежата.

Това разяри Уелс и домакините можеха да изравнят. Стив Морисън излезе сам срещу Михайлов и стрела от малкото наказателно поле, но Ники спаси удара му и запази преднината на лъвовете.

Постепенно българите неутрализираха атаките на Уелс и Благо Георгиев можеше да вкара, но Хенеси по невероятен начин спаси удара му от фаул. Към края на мача "драконите" хвърлиха всичко в атака.

В 89-ата минута резервата Робсън-Кану стреля мощно с глава от точката на дузпата, но прати топката над гредата. До края "лъвовете" можеха да разгромят Уелс, но невероятни пропуски направиха Чавдар Янков, Мартин Петров и Димитър Рангелов.

В продължението на мача пък червен картон получи Крис Гънтър за нарушение срещу Рангелов. Така България взе заслужена победа и записа първите си точки в групата. Дано това е само началото на една нова приказка.


УЕЛС - БЪЛГАРИЯ 0:1

0:1 Ивелин Попов (48)

УЕЛС: 1. Уейн Хенеси, 2. Кристофър Гънтър, 3. Дани Колинс, 4. Ашли Уилямс-капитан, 5. Джеймс Колинс, 6. Сам Рикетс, 7. Дейвид Едуърдс (68-Саймън Чърч), 8. Воън, 9. Стив Морисън (82-Хал Робсън-Кану), 10. Ледли (59-Кинг), 11. Гарет Бейл

БЪЛГАРИЯ: 13. Николай Михайлов, 22. Николай Бодуров, 3. Валентин Илиев (35-Павел Виданов), 15. Иван Иванов, 4. Петър Занев, 19. Стилиан Петров, 7. Благой Георгиев, 9. Ивелин Попов, 17. Мартин Петров, 12. Георги Пеев (72-Димитър Рангелов), 10. Димитър Макриев (87-Чавдар Янков)