България удари с 2:0 Саудитска Арабия в контрола и продължи наказателната си акция със селекционер Лотар Матеус.

Контролата се игра в Истанбул, а головете за "лъвовете" вкараха Димитър Рангелов (41-ата минута) и Валери Домовчийски (45-ата минута).

Матеус бе направил доста промени в състава от победното 1:0 над Уелс преди дни, но това не попречи на националите ни отново да запишат пълен успех.

Дебют за България направи вратарят Владислав Стоянов, който на няколко пъти показа класата си.

Много добри оценки заслужават и всичките му останали съотборници, които отново демонстрираха желание за игра и битка.

"Лъвовете" допускаха и елементарни грешки, но бяха отбор, едно цяло и заслужено взеха победата.

Проверката започна скучновато, но постепенно "лъвовете" наложиха преса и притиснаха здраво арабите. В 7-ата минута Ивелин Попов и Валери Домовчийски разцъкаха на границата на наказетелното поле на символичните домакини, последва шут на Попето, но топката излезе над гредата.

Малко по-късно Димитър Рангелов направи уникален пропуск. "Лъвовете" изпълниха заучено пряк свободен удар с участието на Попов и Николай Димитров, топката попадна в Рангелов, който се озова сам срещу Заид, но от границата на малкото наказателно поле вместо да вкара стреля в аут.

В 16-ата минута бе първата голова възможност за Саудитска Арабия. Ал Нумаре стреля от около 20 метра по диагонала, но Владислав Стоянов, показа класа и отрази удара му. Отговорът на България бе шут на Димитър Рангелов от точката на дузпата, но в аут.

Постепенно темпото на игра падна, за да дойдат последните минути на това първо полувреме, когато "лъвовете" се разяриха и набутаха два гола. В 41-ата минута Валери Домовчийски изведе перфектно Ивелин Попов по дясното крило, Попето нахлу в наказателното поле и центрира към Рангелов, който триково опъна мрежата за 0:1.

Българите продължиха да мачкат и четири минути по-късно вкараха нов гол. Петър Занев проби по лявото крило, последва центриране в наказателното поле на арабите, където защитата на символичните домакини отклони леко топката, тя попадна в Домовчийски, който със свирепа тупалка от дъгата на наказателното поле вкара за 0:2.


Второто полувреме започна с положение за България. Петър Занев и Николай Димитров си размениха пасове по лявото крило, последва центриране на Ники към Митко Рангелов, който бе сам в наказателното поле на арабите, но там защитник на символичните домакини в последния момент се намеси и изчисти топката.

Последва страхотен пробив на Ивелин Попов през центъра на саудитската отбрана, Попето нахлу в наказателното поле, но се забави да нанесе голов удар и логично бе блокиран. В 65-ата минута бе и най-чистото положение за арабите.

Ал Нумаре направи мощен пробив, последва шут от около 20 метра, но за щастие топката профуча до дясната греда на Влади Стоянов.

Три минути по-късно "лъвовете" удариха греда. Валери Домовчийски се възползва от груба грешка в защитата на символичните домакини, пое хубаво топката с левия си крак и стреля, но прати коженото кълбо в лявата греда на съперника.

До края контролата се доиграваше, като не се случи нищо интересно и заслужено България взе победата.


САУДИТСКА АРАБИЯ - БЪЛГАРИЯ 0:2

0:1 Рангелов (41)
0:2 Домовчийски (45)

БЪЛГАРИЯ: Стоянов, Виданов (90-Бодуров), Иванов, Милиев, Занев, Попов (83-Пеев), Ангелов (55-Георгиев), Янков, Димитров, Рангелов (74-Макриев), Домовчийски

САУДИТСКА АРАБИЯ: Заид, Албиши (66-Заила), Алмонташари, Ал Нахли, К. Алмоса, Карири, Абожгаир, Ал Фрайди (62-Абас), Ал Джасам, Ал Нумаре, Ал Харти (62-Ал Бусари)