В мач, изпъстрен с цели 7 жълти картона Сливен размаза Академик в директна битка за оцеляване в "А" група, след като спечели с 3:0 своя домакински мач от 19-тия кръг на родния шампионат.

Головете за домакините отбелязаха Веселинов на два пъти и Бакалов. Веселинов буквално прати гостите в нокдаун, след като вкара головете си точно в началото на двете полувремена.

По този начин Сливен вече събра 16 точки - колкото има и Калиакра, като сливналии излязоха над "повърхността", закотвяйки каварненци в зоната на изпадащите.

Академик остана със 17 пункта и е 12-ти, точно на едно място над Сливен, но по всичко личи, че "студентите" ще трябва да се потрудят доста, за да вземат най-важния си "изпит" - оставането в "А" група.


"Войводите" започнаха вихрено мача, когато след две минути игра Веселинов засече с глава центриране от пряк свободен удар и опъна мрежата на вратата на гостите, след което публиката на домакините избухна в дива радост.

След десетина минути Стойко Сакалиев бе спънат пред наказателното поле на домакините, но шутът на Редовски при изпълнението на фаула мина покрай целта.

Сливналии продължиха да натискат своите гости и резултатът не закъсня. Бакалов напредна по десния фланг на атаката и след чудесен индивидуален пробив покачи на 2:0. Академик изглеждаше стъписан, а Сливен бе решен на всичко, за да вземе така необходимите за спасяването на отбора три точки.

"Студентите" тръгнаха в отчаяни атаки, като при една от тях Димчев бе изведен абсолютно сам срещу вратаря, но Караманов се намеси прекрасно, след което Василев се опита да го прехвърли, но нямаше успех в опита си да блесне в стил "Карел Поборски" на европейските финали в Англия през 1996 година.

В следващите минути Сливен отново упражни преса и гостите се защитаваха в своята половина. Публиката на домакините бе доста ентусиазирана, усещайки, че любимците им вървят към задължителна победа.

До края на първата част Веселинов и Манчев създадоха нови опасности пред вратата на Стоянов, но Сливен не успя да отбележи трети гол, който вече би сложил точка на спора в мача.

Началото на второто полувреме започна така, както започна и първото - с ранен гол за Сливен. "Войводите" сътвориха един от най-красивите моменти в мача, когато Бакалов напредна мощно, подаде към Илич, той стреля, топката се отклони от тялото на Мбемба и попадна в краката на Веселинов, който изключително майсторски реализира с ефектна странична ножица, която взриви публиката на домакините и хвърли в екстаз резервната скамейка на домакините.

Малко по-късно Колев от състава на Сливен опита далечен удар, но вратарят на Академик Стоянов улови кълбото, с което предотврати задаващ се разгром за софиянци.

До края срещата се доиграваше, а Академик така и нямаше идея как да стигне до опасно положение пред вратата на домакините.


Сливен - Академик 3:0

1:0 Веселинов - 2'
2:0 Бакалов - 20'
3:0 Веселинов - 48'

Сливен: Караманов - к, Мекенджиев (Попов - 90'), Георгиев, Стоев, Колев, Илич (Петров - 56'), Стефанов, Веселинов, Манчев, Бакалов (Петров - 70'), Цирков

Академик: Стоянов, Редовски (Радулович - 52'), Мбемба, Кюмюрджиев (Гюнлю - 70'), Николов, Бонфим, Василев - к. (Димитров 46'), Сакалиев, Иванов, Димчев, Петров